Astro

Ovo je 15 praznovjernih stvari koje radimo svakodnevno, a da toga nismo ni svjesni!

Antonija Andabak 08. lipnja 2020.

Istina je ta da mi svi praticiramo stvari za koje vjerujemo da će nam donijeti sreću i da ćemo izbjeći nesreću, priznali mi to ii ne.

  1. Danas bonton, a u prošlosti zanimljivo vjerovanje! Praksa prekrivanja usta dok zijevamo započela je vjerovanjem naših predaka da će se vrag uvući i ukrasti nam dušu ako to ne učinimo.

2. Praksa puhanja rođendanskih svjećica potječe iz stare tradicije koja je podrazumijevala izražavanje poštovanja prema grčkoj božici Artemidi, a praksa puhanja svjećica na rođendanskoj torti, danas se smatra sretnim činom u kojem zaželimo želju koja će se u navršenoj godini i ostvariti.

3. Zvončići za vjetar koristili su se za protjerivanje zlih duhova i sprečavanje njihovog ulaska u kuću ili opsjedanje vlasnika. Otprilike tako to i dan danas tumačimo, a svaki ljubitelj Feng Shui-a ima barem jedne zvončiće za vjetar.

4. Noć vještica u svijetu prolazi u znaku zabava i kostima, ali koncept odijevanja za Noć vještica izvorno je potekao iz ideje da se odvrate zle duše, duhovi i vragovi zavaravajući ih svojom prerušenom pojavom.

5. Postavljanje izrezbarenih bundeva za Noć vještica potječe iz tradicija povezanih s keltskim festivalom mrtvih. Naši su preci ostavljali izrezbarene bundeve različitih oblika za voljene koji nisu među njima, u nadi da će odvratiti zle duhove od njihova groba.

6. Ljudi su nosili srednja imena kako bi spriječili zle ljude da bace kletvu na njih. Bilo je vrlo bitno srednje ime držali u tajnosti jer je za bacanje uroka bilo potrebno nečije puno ime.

7. U mnogim se kulturama vjeruje da ostavljanje cipela okrenutih prema tlu, može dovesti do smrti majke.

8. U ponoć na Novu godinu glasno vičemo, plješćemo i slavimo kako bismo otjerali zle duhove u njihovoj namjeri da nas odvrate od odluka koje smo donijeli.

9. U novogodišnjoj noći poljubimo se točno u ponoć da jedni drugima pošaljemo ljubav i pozitivnu energiju, te da se u novoj godini očistimo od negativne energije.

10. Kucanje čašama i nazdravljanje prije ispijanja, način je sklapanja mira. U feudalnoj Engleskoj, suprotstavljene snage napunile bi svoje krigle pivama, kucnuli se i tim činom sklopili mir. Tada bi se intenzivnije kucnuli kako bi se pića izlila i pomiješala, i tek tada bi bili sigurni da piće nije otrovno i da je postignut mir.

11. Na sprovodu se zvoni kako bi se otjerali zli duhovi jer se vjerovalo da oni mogu odvesti dušu pokojne osobe u pakao.

12. Na vjenčanju, za djeveruše se tradicionalno biraju mlađe žene, potencijalne “udavače”. Izvorno su djeveruše nosile istu haljinu kao i mladenke, a lica su pokrivala gustim maramama kako bi zaštitile mladenku te zbunjivale zle i ljubomorne duše.

13. Vjenčani prstenovi nose se na lijevoj ruci jer se vjeruje da vena ide izravno s tog prsta u vaše srce. Prsten stavljen upravo na taj prst označava predanost i ljubav osobe koja je zarobila vaše srce.

14. Kucanje po drvu jedno je od najpopularnijih praznovjerja koje se prakticira u mnogim kulturama širom svijeta. Vjeruje se da možete donijeti sreću i odagnati nesreću udarajući o drvo. Točnije, vjeruje se da kucanje o drvo može pomoći da se probudite i prizovete duhove za dobru sreću.

15. Vjeruje se da je “666” broj Vraga. Prema Knjizi Otkrivenja, tri šestice zaredom tumače se kao đavolji broj i znak apokalipse. Međutim, autor knjige je zapravo pisao kodirane poruke za progonjene kršćane. Naziv “zvijer” i broj “666” zapravo su suvremena tumačenja. Na hebrejskom, numerički je ekvivalent trima šesticama zaredom ime za Nerona, rimskog cara.