FOTO by Instagram @ delafuentecam / @dronephotos_dado / @@lepetitfuteofficiel

Putovanja

Rovinj i sve njegove čari…

Viktoria Mikulić 17. svibnja 2024.

Evo zašto je posjet ljupkom istarskom gradiću ovog proljeća jednostavno must!

Ako neki dio Hrvatske trebamo staviti na našu wish listu za sljedeće putovanje , onda je to definitivno Istra. Ovaj dragulj skriva brojna mjestašca, uvale, vinarije, gastro delicije i znamenitosti koje vrijedi posjetiti, no ipak jedan gradić ima posebnu draž… Rovinj!

Grad koji jednako vole zaljubljeni, gurmani, avanturisti, putoholičari i ljubitelji kampiranja i umjetnosti.

Kada bismo ga morali opisati u nekoliko riječi, rekli bismo da je to grad koji ima dušu. Već sam ulazak u grad izgleda božanstveno, a posebno će vas oduševiti palme koje odaju dojam kao da ste na nekoj egzotičnoj destinaciji.

Čistoća je prisutna na svakom koraku, kao i mir koji ne možete svugdje postići. Taj zen koji Rovinj pruža treba nam kako bismo barem malo zaboravili na užurbanu svakodnevicu te se u potpunosti prepustili opuštanju.

Ne znamo jeste li već bili u Rovinju ili se tek spremate, no mi smo izdvojili neke od top mjesta koji su ujedno i naši favoriti. Prilikom posjeta Rovinju, ovo su nezaobilazne lokacije:

Bez obzira jeste li osoba koja se puno ranije priprema i osmišljava plan puta nekoliko tjedana, ili sve rješavate u zadnji čas i radije spontano odabirete mjesta koja ćete posjetiti, mi smo tu da vam olakšamo potragu i na temelju naših dojmova, predstavimo bajkovita mjesta…

Za početak, trebat će vam smještaj, a kako bi u potpunosti osjetili čari Rovinja, najbolje je odsjesti u staroj gradskoj jezgri. Ako volite dašak vintage note u modernom dobu, onda ne tražite dalje od boutique hotela The Melegran, koji je spoj bezvremenskog interijera i najaktualnijih trendova.

Svaka je soba jedinstvena i osmišljena na originalan način, kreveti su komforni, a kupaona opremljena mirišljavom engleskom kozmetikom. Tu je i The Luxe Suite idealan za cijelu obitelj koji dolazi s romantičnim balkončićem.

Tamo će vas dočekati ljubazno osoblje, a svjedočit ćete i najboljim koktelima, kao i bogatom doručku koji će vas držati sitima kroz čitav dan.

Nakon što se dovoljno odmorite i naspavate, vrijeme je za posjet nezaobilaznom zvoniku koji se nalazi u sklopu impozantne crkve Sv. Eufemije, čiji je lik na samom zvoniku, a smatra se najvišim u Istri. Nalik je onome sv. Marka u Veneciji.

Rovinjski zvonik gradio se čak 26 godina, a uzdiže se 60 m iznad zemlje. Kako biste se uspeli, morate platiti malu naknadu, a stepenice nisu u najboljem stanju. Međutim, pogledi su sjajni i vrijedni penjanja. Ne propustite snimiti nekoliko fotografija dok ste na samom vrhu.

Još jedna od atrakcija je obilazak dupina. Vrlo  popularna, a povoljna tura brodom u Rovinju u sklopu koje možete vidjeti mnoštvo zaigranih dupina. Osim toga, Rovinj je prekrasno vidjeti s mora…

Nadalje, kažu da je Rovinj mjesto najmagičnijih zalazaka sunca, a najbolji pogled ćete imati iz restorana Puntulina, najšarenijeg Mediterraneo bara ili u uvali Lone gdje možete pripremiti i piknik.

Ako imate čitav vikend pred sobom, nekoliko sati možete iskoristiti za vožnju biciklom u Park šumu Zlatni rt. Prijevozno sredstvo u vintage ruhu omogućit će vam hotel The Melegran, a na vama je samo da se prepustite ovoj slobodnoj aktivnosti i pogledu na najposebniji istarski gradić. Također, ovaj park je kao stvoren za ugodne šetnje, ali i za obožavatelje slobodnog penjanja.

Kako bi maštanje o bajkovitom Rovinju polako preraslo u stvarnost, ne propustite rezervirati svoj smještaj i osigurati si proljetne praznike za pamćenje. Jer putovanje je jedina stvar u životu u koju uložimo, a koja nam dvostruko vrati nezaboravnim uspomenama…