FOTO by Instagram @greensole_ / Pexels

Zabava

Dan planeta Zemlje – evo kako se zahvaliti našem planetu!

Una Lora Banjac 22. travnja 2024.

Donosimo 5 savjeta koji mogu doprinijeti boljem sutra

Danas, 22. travnja, obilježavamo Dan planeta Zemlje. Obilježavanjem ovog dana, podsjećamo se na kolektivnu odgovornost koju dijelimo prema našem jedinom domu.

Tema ovogodišnjeg Dana planeta Zemlje je Planet protiv plastike. Najviše pozornosti se ove godine poklanja ideji o postupnom ukidanju plastike za dobrobit zdravlja ljudi i planeta, s ciljem smanjenja proizvodnje sve plastike za 60% do 2040. godine.

Ova tema ističe potrebu širenja svijesti o štetnosti plastike, zdravstvenog rizika koji plastika nosi, potrebu za izbacivanjem iz upotrebe sve plastike za jednokratnu upotrebu te prestanak tzv. „brze mode“, uz neprestane izmjene modnih trendova koji stvaraju sve više i više odjeće od umjetnih materijala, koja se više ne upotrebljava.

No, kako mi možemo obilježiti ovaj dan i kako možemo pomoći našem planetu?

Donosimo 5 savjeta koji mogu doprinijeti boljem sutra

Posadite biljku

Ovo je jedan od najlakših načina kako pomoći planetu! Posadite biljku te tako pročistite zrak, ali i uljepšajte vaš okoliš.

Kupite vrećicu za višekratnu upotrebu

S obzirom na to da je tema ovogodišnjeg Dana planeta Zemlje – Planet protiv plastike, jasno je da plastične vrećice nikako nisu opcija. U trgovinama se može kupiti puno kvalitetnih i lijepih vrećica napravljenih od platna koje se mogu koristiti godinama, a uz to izgledaju puno više chic od plastičnih.

Mi smo u Sinsayju pronašli model koji je chic, jeftin i ekološki prihvatljiv.

4,49 EUR / 6,99 EUR
2,49 EUR

Pametno kupujte

Nastojte biti pametni pri kupnji odjeće i birajte kvalitetne komade koje možete nositi godinama i koji neće ubrzo postati krpa za pod.

Reciklirajte

Već i vrapci na grani znaju da je recikliranje jedini način da se riješimo ogromne količine smeća na našoj prekrasnoj Zemlji. Malim koracima zaista možemo doći do velikih postignuća!

Provedite dan u prirodi

Ovaj nas poseban Dan podsjeća na to koliko imamo predivan planet i koliko ga moramo čuvati jer je on naš jedini dom. Provedite ga u prirodi i otiđite na izlet u bližoj okolici ili u vlastitom dvorištu. Upijajte zrake sunca i zahvalite našoj Zemlji na još jednom predivnom danu!

Već smo pisali o prekrasnim lokacijama za izlete u prirodu koji vam mogu poslužiti kao inspiracija, a neke od njih su Jelenov greben, Slap Sopot, Velika planina te 5 proljetnih izleta savršenih za obilježavanje ovog dana!

Svi događaji koji se održavaju širom svijeta na Dan planeta Zemlje, pa čak i ova naša mala djela, potpora su zaštiti okoliša, čime se nastoji ujediniti i osvijestiti ljude iz svih dijelova svijeta o važnosti ekoloških tema. Budimo pametni i odgovorni!