FOTO by Instagram @bosna_i_herceegovina / @sdf.photo.cro / @tonci.ozic i kamacnikcanyon

Putovanja

Proljetni izleti – donosimo 5 prekrasnih lokacija!

Una Lora Banjac 20. ožujka 2024.

Dolazak proljeća znači početak novih avantura

Uz dolazak proljeća, priroda se budi iz zimskog sna i poziva nas na nezaboravne avanture na otvorenom. Proljeće je idealno vrijeme za istraživanje novih destinacija i uživanje u svježem zraku, cvjetanju prirode i prekrasnim pejzažima.

Ako tražite inspiraciju za svoj sljedeći proljetni izlet, donosimo vam pet savršenih destinacija koje će vas očarati svojom ljepotom i raznolikošću. Bez obzira jeste li ljubitelj planina, rijeka ili obalnih krajolika, ove destinacije nude nezaboravna iskustva i pružaju čarobne trenutke u prirodi.

Donosimo vam nekoliko ideja za koje se nadamo da će vas inspirirati…

Lonjsko polje

Dobri poznavatelji ovog parka prirode tvrde da je najljepši upravo u proljeće. Provozajte se čamcem po Savi ili traktorskom kočijom po Stazi graničara u Krapju ili pak posjetite europsko selo roda Čigoč! Lonjsko polje prepuno je prirodnih i etnoloških bogatstava koje možete otkriti pješice, biciklom, kanuom i brodom. Ljudi ovdje i danas žive u skladu s prirodom, a vas pozivaju da se dođete makar na dan odmoriti od suvremenog načina života.

Kamačnik

U blizini grada Vrbovskog nalazi se kanjon potoka Kamačnik koji je idealan za jednodnevni izlet. Pješačka staza vodit će vas od ulaza u kanjon pa sve do izvora potoka. Šetnja uz vrlo slikovito područje uz potok traje oko dva sata i pravo je opuštanje za dušu svakom tko voli netaknutu prirodu osobito u proljeće, kad sve zazeleni, a potok najsnažnije žubori.

Rastoke

Samo 100 kilometara udaljene od Zagreba, slikovite Rastoke mjesto su gdje se Slunjčica rastače i preko sedrenih stijena ulijeva u rijeku Koranu. Rastoke su bogate slapovima, starim drvenim kućama i mlinicama, a najbolje ćete ih doživjeti ako si priuštite da ondje jednu noć prespavate. Buđenje uz tu prirodnu ljepotu je poseban doživljaj. Pravo selo iz bajke.

Nacionalni park Una

Smješten u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, obiluje bogatstvom divlje prirode i spektakularnim vodopadima. Posjetiteljima nudi priliku za istraživanje netaknutih šuma, kristalno čiste rijeke i raznolikog biljnog i životinjskog svijeta. Posebno je impresivan vodopad Štrbački buk (24 metra visok i širok 50 metara) koji oduzima dah svojom snagom i ljepotom. Svakako posjetite i vidikovac Viline doline s hrvatske strane rijeke Une, a ako želite provesti cijeli dan na predivnoj Uni preporuka je rafting.

Krk – Mjesečev plato

Volite laganije planinarenje u kombinaciji s pogledom na more? Onda je otok Krk najbolji izbor za vas! Udaljen samo sat i trideset minuta od Zagreba nudi više od 300 kilometara uređenih staza raznih težina, a staza do vrha Diviška prikladna je i za djecu te je dobro označena putokazima i markacijama. Proljeće je idealno vrijeme za ovakve šetnje, jer temperature su ugodne i sunce ne prži kao ljeti. 

Ako želite započeti proljeće u pravom duhu te uživati u prirodnom okruženju i čistom zraku, obavezno posjetite jednu od ovih divnih lokacija!