FOTO by Instagram @domagojsever

Putovanja

Izlet na Veliku planinu sve je što vam treba za proljetni reset

Una Lora Banjac 03. travnja 2024.

Ovo bajkovito mjesto zaista oduzima dah svojom netaknutom prirodom!

Ako tražite super vikend lokaciju u prirodi, Velika planina u Sloveniji je pun pogodak! Od Zagreba je udaljena niti 200 km, za što će vam trebati manje od dva i pol sata vožnje.

U proljeće je obavijena poljima procvalih šafrana koji joj pružaju neodoljivu ljubičastu čar te tada ovo bajkovito mjesto zaista oduzima dah svojom netaknutom prirodom!

Najposebnije je zbog činjenice da upravo na ovom mjestu još uvijek živi tradicionalna alpska pastirska kultura koju morate doživjeti.

Naime, ovo je mjesto najveće pastirsko naselje u Europi – ovdje možete doživjeti kako je to biti pravi pastir, šetati među životinjama, uživati u iznimnim pogledima i u potpunosti resetirati svoj um. Naravno, napunit ćete i vaš album kamere prekrasnim instagramičnim fotografijama!

Ovo se pastirsko naselje nalazi na prosječnoj visini od 1500m, a sastoji se od oko 150 koliba izgrađenih u jedinstvenom stilu koje si po izgledu jako nalikuju, a korišteni su i isti materijali te radi toga ovo mjesto izgleda još više kao priča iz bajke.

Nebitno je koliko ste stari i u kakvoj ste kondiciji, jer klinci i oni slabije kondicije mogu samo šetati po predivnim obroncima, a planinari mogu odabrati između više ponuđenih ruta i uživati u planinarskim stazama.

Ako ste ljubitelj životinja, ovdje ćete stvarno uživati. Zamislite da se probudite, popijete kavu ili čaj i odlučite prošetati među životinjama. Idealno! A možda ćete sresti i pokojeg pastira koji pažljivo brine o svojoj stoci. Ovo je savršeno mjesto gdje možete zaboraviti na vrijeme…

Obvezno kušajte tradicionalan pastirski obrok koji se sastoji od kiselog mlijeka i žganaca, te jela od kuhanog brašna i mlijeka u kombinaciji s masnoćom i heljdinom kašom. Naravno, ne propustite tradicionalne štruklje sa sirom, ričet, sir trnič, gulaš ili pak kranjske kobasice.

Ako ste spremni za svježu dozu šarenog proljeća, Velika planina je prava lokacija za vas i vašu obitelj!