Zabava

Rolanje – zabava kojom spržite približno 500 kalorija u sat vremena!

Mia Vodopija 03. svibnja 2024.

Zdrav duh u zdravom tijelu

Većina ljudi ne treba tražiti izgovor za vježbanje – ono nas čini fizički i psihički zdravima. U današnje vrijeme, kada je teško naći vremena za kvalitetno opuštanje i istezanje, preporučujemo vam rolanje!

Rolanjem se značajno utječe na jačanje svih mišićnih skupina i zglobova, posebno mišića nogu, stražnjice, bedara, trbuha i leđa. Također, redovitom aerobnom aktivnosti poboljšava se izdržljivost i opća kondicija, jača kardiovaskularni i respiratorni sustav.

Kod rolanja ne dolazi do snažnog dodira stopala o pod (kao kod trčanja) kojim se stvara veliko opterećenje za zglobove. Pokreti u rolanju su fluidni i ne podrazumijevaju trzaje koji uzrokuju mikro traume na zglobovima i okolnim strukturama.

Osim toga, rolanje poboljšava i fleksibilnost te je posebno dobro za ljude koji već imaju probleme sa zglobovima, posebno koljenima i skočnim zglobovima.

Budući da je rolanje aerobna aktivnost, idealno je za izgaranje kalorija i topljenje masti. Za sat vremena rolanja izgorjet ćete prosječno 450 kcal, a kako ćete svakim danom biti sve brži i spretniji, tako će se i ta brojka s vremenom povećavati.

Uz sve navedeno, poboljšava se i cirkulacija koja je važna za uspješno uklanjanje celulita. No, da biste zaista i osjetili sve pozitivne efekte ovog sporta, potrebno ga je prakticirati najmanje 3 puta tjedno po sat vremena, a ako je moguće i duže.

Također, kao i prije svakog drugog treninga, tako i prije rolanja, potrebno je dobro se zagrijati i istegnuti kako biste izbjegli ozljede.