FOTO by Instagram @nutella

Zabava

Omiljeni namaz od lješnjaka – donosimo 10 zanimljivih činjenica o Nutelli koje možda niste znali

Daria Lovrić 25. kolovoza 2022.

Nutella se inače izgovara „newt-ella“ i proda svake 2,5 sekunde...

Nutella je jedna od namirnica koju gotovo svi obožavaju i zasigurno je vrlo visoko rangirana na listi najdražih slastica zagriženim slatkoljupcima. Iako postoji mnogo varijacija čokoladnih namaza, Nutella je sve samo ne namaz od čokolade.

Čokolada, lješnjaci, svilenkasta i kremasta tekstura – što bi čovjek više mogao poželjeti?

Kombinacija čokolade i lješnjaka u ukusnom namazu toliko prepoznatljivog okusa glavi je adut Nutelle. Čak i ako ste mu kultno odani vjerujemo ipak ne znate sve činjenice o sočnom namazu koji je zaludio svijet.

Nutella je nastala nedugo nakon završetka Drugog svjetskog rata i to sasvim slučajno. Pekar po imenu Pietro Ferrero ušao je u trag starom receptu za gianduju, verziju čokolade koja dio kakaa zamjenjuje mljevenim lješnjacima, kojih je bilo u izobilju u regiji.

Ferrerova kreacija izvorno je bila puno gušća nego danas i zvala se Pasta Gianduja. Do 1951. recept je dotjeran kako bi postala kremasta poslastica za mazanje kakvu mi danas poznajemo i obožavamo. Godine 1964. Pietrov sin, Michele, odlučio je plasirati proizvod diljem Europe i tu kreće vječna ljubav prema ovom bezvremenskom klasiku.

Nutella je bazirana na starom talijanskom receptu

Nutella je temeljena na gianduji, mješavini od oko 70% paste od lješnjaka i 30% čokolade. Izumljena je u Torinu za vrijeme Napoleonove vladavine oko 1800. Gianduja je dobila ime po popularnom liku marionete.

Jedan jednostavan dodatak bio je tajna uspjeha

Kako bi dotjerao očev recept, Michele je nakon nekoliko eksperimentiranja otkrio tajni sastojak – biljno ulje. Danas su primarni sastojci Nutelle čokolada, lješnjaci i palmino ulje.

Izumitelj Nutelle postao je najbogatiji čovjek u Italiji

Zbog uspjeha Nutelle i njegovog drugog izuma, Ferrero Rochera, Michele Ferrero postao je vrlo bogat čovjek, nadmašivši Silvija Berlusconija kao najbogatijeg Talijana 2008. U trenutku njegove smrti u 89. godini 2015. stekao je bogatstvo više od 26 milijardi dolara.

Nutellu ne možete nazivati čokoladnom kremom

Prema talijanskom zakonu, Nutella se može nazvati samo kremom od lješnjaka, jer ne zadovoljava kriterije minimalne količine kakaovca.

Ferrero koristi 25% globalne zalihe lješnjaka

Svaka staklenka Nutelle sadrži oko 50 lješnjaka.

Kada Nutellu mažete na kruh je isto kao da stavljate cijelu pločicu čokolade

Nutella se sastoji od 70% masti i šećera, a dvije žlice sadrže 200 kalorija, 11 grama masti i 21 gram šećera. Zapravo, Ferrero se prije nekoliko godina suočio s kolektivnom tužbom zbog lažnog oglašavanja da je Nutella hranjiva.

Postoji svjetski dan Nutelle

Održava se 5. veljače svake godine od 2007., a 2013. je zamalo otkazan zbog Ferrerova pisma o prekidu i odustajanju. Na našu veliku sreću, osnivač i Ferrero su izgladili odnose.

Postoji poštanska markica Nutella

Talijanska pošta je 2014. godine u promet pustila prigodnu marku Nutelle od 70 centi u povodu 50. obljetnice. Na zlatnoj pozadini markice nalazi se staklenka Nutelle.

Nutellu ne biste trebali hladiti

Zahvaljujući velikoj količini šećera, Nutella je stabilna i ostat će jestiva na sobnoj temperaturi do roka trajanja na staklenci. Ako Nutellu stavite u hladnjak, ulje iz lješnjaka će se stvrdnuti i bit će teška za mazanje.

Svom djetetu ne možete dati ime Nutella

Još 2015. par u Francuskoj pokušao je svojoj kćeri nadjenuti ime Nutella, no sudac je to zabranio, presudivši da je ime neprikladno i da djevojčica „riskira da bude ismijana“. Ime je skraćeno na nešto prikladnije – Ella.