Dom

Woohoo! – kreće sezona lubenica!

Daria Lovrić 26. svibnja 2023.

U najsočnijoj ljetnoj namirnici možete uživati bez grižnje savjesti!

Je li lubenica voće ili povrće nije nam previše ni važna informacija. Neki će reći da je voće jer ima sladak i sočan okus, dok činjenice govore drugo. Lubenica je zapravo povrće, baš poput bundeve i tikve.

Lubenice mogu biti duguljastog ili okruglog oblika te imaju gustu i zelenu koru koja može biti pjegava ili prugasta.

lubenica ljeto 1

Nama je najvažnije od svega da je stigla sezona lubenica i da ćemo narednih nekoliko mjeseci uživati u slasnom okusu ovog rumenog „voća“ – i to bez grižnje savjesti. Lubenica ima samo 30 kcal na 100 g i bogata je vitaminom C i A, kalijem i magnezijem.

lubenica ljeto 2

Sezona lubenica je krenula

Sezonu lubenica možete iskoristiti i tako da očistite svoj organizam od toksina jednodnevnim čišćenjem organizma. Lubenica se sastoji od 92 posto vode, pa je idealna namirnica za regulaciju težine, a i odličan je diuretik.

lubenica na pladnju

Lubenica je kraljica svih pladnjeva – uz koje god voće stajala, vjerujemo da će nestati s tacne u tren oka. Svojim jarkim bojama „podiže“ izgled stolova u svečanim prigodama služeći u isto vrijeme i kao snack i kao dekoracija.

lubenica ljeto 4

Od nje se rade maske za lice i razni kokteli, međutim mi ju najviše volimo očišćenu od koštica i narezanu na kockice dok uživamo na terasi balkona.

Dolazak prvih lubenica najavljuje skori početak ljeta, a mi već odbrojavamo dane do polaska na godišnji odmor.

Niti ovo ljeto neće proći bez konzumacije barem nekoliko kila sočne lubenice. Obavezno je ponesite sa sobom na plažu kao popodnevni snack jer nijedno voće ne gasi žeđ kao lubenica.

ljubenica na plaži