FOTO by Instagram @diska.sbc / @belmacoralic / @paulagonzalez2914

Dekor

Jorgovan – predivna dugovječna biljka očarava izgledom, ali i mirisom!

Daria Lovrić 25. travnja 2023.

Neke od boja prati simbolika, pa tako ružičasti jorgovan govori o prvoj ljubavi, a bijeli upućuje na nevinost...

Travanj je mjesec u kojem se priroda budi i oduševljava nas svojim bojama i mirisima. Jedan od najpopularnijih proljetnih biljaka koje moramo spomenuti je dugovječni i otporni jorgovan.

Jorgovan svrstavamo u grmove koji mogu narasti između dva i 10 metara, no većina naraste do 240 cm visine i 180 cm širine. Klasični ljubičasti cvjetovi jedni su od najpopularnijih, a u našim su se krajevima najviše udomaćio ružičasti jorgovan.

Spektar boja njegovih cvatova pruža veliki izbor, od bijele, ljubičaste, jarko crvene, plave pa čak i žute.

Neke od navedenih boja prati i određena simbolika, pa tako ružičasti jorgovan govori o prvoj ljubavi, a bijeli upućuje na nevinost. Jorgovani često krase bukete, a radi svog opojnog mirisa omiljena su biljna vrsta u vrtu.

Zamamni cvjetovi pojavljuju se od sredine proljeća, a većina od uobičajenih vrtnih varijeteta vrste Syringa vulgaris nastale su u Francuskoj krajem 1800. godine do početka 1900. g., iako se svako malo pojavljuju novi oblici, ali nisu svi kultivari mirisni.

Za uzgoj jorgovani preferiraju vlažna, humusom bogata, dobro drenirana tla na punom suncu ili u laganoj sjeni. Najbolje uspijevaju u područjima s hladnim zimama budući da za dobru cvatnju trebaju barem nekoliko puta mraz.

Jorgovan se lako uzgoja i održava, izvrsne je otpornosti na hladnoću te dobre otpornosti na bolesti.

Jorgovan se koristi u parfemima i losionima, za liječenje reumatskih bolesti, probavnih smetnji, za liječenje groznice i bolesti usta kod djece, kongestije jetre, kod tegoba dišnog sustava, povišene temperature tijela, bubrežnih kamenaca i visokog krvnog tlaka.

Cvjetovi jorgovana mogu se jesti sirovi u manjim količinama jer jedenjem stežu i isušuju sluznicu usta. Najpoznatije je jelo kad se umoče u tijesto za palačinke i prže u ulju.

Također su izvrstan dodatak proljetnim miješanim cvjetnim salatama od samoniklog jestivog bilja i koktelima poput gin-tonica.