Trendovi

Spontani pobačaj – oporavak zahtijeva vrijeme i strpljenje

Mia Vodopija 08. rujna 2021.

Evo što možete očekivati i od tijela i od uma

Ako ste se prije samo nekoliko tjedana ili mjeseci radovale zbog pozitivnog testa trudnoće, spontani pobačaj je noćna mora iz koje se želite probuditi. Osjećat ćete niz emocija: tugu i obeshrabrenost zbog gubitka, ljutnju i ogorčenost zbog toga što vam se dogodilo. Možda ste se i izolirale od prijatelja i obitelji.

Neke žene mogu imati problema s apetitom i spavanjem. Možda ćete puno plakati, a možda uopće nećete plakati. To su sve prirodni i normalni odgovori tijela na gubitak trudnoće. Upamtite: vaša reakcija je ono što je za vas normalno.

Na što treba paziti nakon spontanog pobačaja

Čak i ako vaš pobačaj bio relativno bezbolan, vaš će vas liječnik vjerojatno htjeti vidjeti nakon nekoliko tjedana ili mjeseci kako bi se uvjerio da nećete razviti nikakve komplikacije (ne brinite, sve su to vrlo rijetke).

Ako krvarite duže od sedam dana, ovo prekomjerno krvarenje može signalizirati da u maternici još uvijek postoji placentno tkivo ili da ste razvili infekciju. Drugi znakovi infekcije mogu uključivati iscjedak neugodnog mirisa, groznicu, zimicu i bol u trbuhu. Ako vaš liječnik sumnja na infekciju, vjerojatno će je liječiti antibioticima.

Trudnica koja nije imala spontani pobačaj

Vaše emocije nakon pobačaja: faze tuge

U kojem god peridu života vam se dogodio gubitak trudnoće, vjerojatno ćete doživjeti mnoge osjećaje i reakcije. Iako ih nećete htjeti osjećati, njihovo razumijevanje će vam na kraju pomoći da se pomirite sa svojim gubitkom. Mnoge žene prolaze niz faza na svom putu do emocionalnog ozdravljenja. Ove su faze uobičajene, iako redoslijed kojim se pojavljuju može varirati.

Šok i negacija

Možda postoji osjećaj nevjerice, osjećaj da se “ovo nije moglo dogoditi meni”. Ovo je mentalni mehanizam osmišljen da zaštiti vašu psihu od traume gubitka.

Ljutnja i krivnja

Očajnički pokušavajući pripisati krivnju za takvu besmislenu tragediju nečemu, mogli biste okriviti same sebe (“Mora da sam učinila nešto loše što je uzrokovalo pobačaj” ili “Da sam bila sretnija zbog trudnoće, dijete bi još bilo živo) . ”). Ponekad možete kriviti druge – Boga, što je dopustio da se to dogodi, ili vašeg ginekologa, čak i ako za to nema razloga.

Depresija i očaj

Možda ćete se osjećati tužno, prazno i depresivno većinu ili cijelo vrijeme, možda ćete neprestano plakati ili nećete moći jesti ili spavati. Možda vas također ništa ne zanima ili ne možete funkcionirati, pa se možete zapitati hoćete li ikada moći roditi dijete.

Prihvaćanje

Konačno ćete se pomiriti s gubitkom. Imajte na umu da to ne znači da ćete zaboraviti gubitak – samo ćete ga moći prihvatiti i vratiti se životu.

Žena je imala spontani pobačaj i plače

Podrška za spontani pobačaj

Tuga koju osjećate je stvarna i bez obzira na to koliko ste rano u trudnoći doživjeli gubitak djeteta, možda ćete taj gubitak duboko osjetiti. Neki dobronamjerni prijatelji i obitelj bi mogli pokušati minimizirati značaj riječima “ne brini, možeš pokušati ponovo”, ne shvaćajući da gubitak bebe, bez obzira na to kada se dogodi tijekom trudnoće, može biti poguban.

Obratite se svom partneru za podršku, ako ga imate. Upamtite da i on tuguje zbog gubitka bebe, ali tu tugu može pokazati na drugačiji način. Otvoreno dijeljenje osjećaja jedno s drugim, umjesto da pokušavate zaštititi jedno drugo, može vam oboje pomoći u ozdravljenju.

Ako ste religiozni, popričajte sa svojim svećenikom, rabinom ili duhovnim vođom. Podijelite svoje osjećaje – putem grupe za podršku, s prijateljicama ili putem interneta s drugim ženama koje su doživjele spontani pobačaj. Zamolite svog liječnika da vam preporuči terapeuta ili grupu za podršku koji bi vam pomogli u ovom teškom razdoblju.

Kada ćete se opet osjećati normalno?

Bez obzira na to što osjećate i s obzirom na vašu situaciju, dajte si vremena – spontani pobačaj nije mala stvar. Prihvatite da ćete u svom srcu uvijek imati mjesto za trudnoću koju ste izgubili, pa ćete se možda osjećati tužno ili razočarano na godišnjicu pobačaja, čak i godinama kasnije.

Ako smatrate da pomaže, učinite nešto posebno u to vrijeme. To će vas razveseliti, bez obzira jeste li posadili novo cvijeće ili drvo, organizirali miran piknik u parku ili isplanirali prigodnu večeru sa svojim partnerom.

Život na sreću ide dalje

Iako je normalno oplakivati ​​svoj gubitak (i važno je pomiriti se sa sobom), trebale biste se postupno osjećati sve bolje kako vrijeme prolazi.

Ako se i dalje suočavate s negativnim mislima koje utječu na vaš svakodnevni život (ne jedete ili ne spavate, niste u mogućnosti usredotočiti se na posao, postajete izolirane od obitelji i prijatelja) ili ako i dalje osjećate jaku tjeskobu (anksioznost nakon pobačaja pokazala se u studijama čak i češća nego depresija), profesionalno savjetovanje može vam pomoći da se oporavite.