Putovanja

Pješčana plaža vs. šljunčana plaža – koji ste tip?

Daria Lovrić 02. lipnja 2023.

Gdje se nalazi vaša omiljena plaža?

Živimo u zemlji koja ima jedno od najljepših mora na svijetu. Kristalno čisto Jadransko more, predivna priroda i razvedena obala samo su neki od mnogih elemenata s kojima se možemo pohvaliti.

Koju god destinaciju na našoj divnoj obali izabrali zasigurno nećete pogriješiti i ostavit će vas bez daha. Radilo se o velikom turističkom mjestu ili intimnim mjestima s malenim uvalama sigurno ćete pronaći skriveni kutak koji će vas očarati.

Šljunčana plaža
Pješčana plaža vs. šljunčana plaža

Osim izbora same lokacije za godišnji odmor važno nam je da i plaža bude po našem „guštu“. Bili fan šljunčane ili pješčane plaže, svaka ima svoje prednosti i omogućava maksimalno uživanje i odmor.

Osim što su lijepe i prekrasno izgledaju na Insta fotkama, pješčane plaže imaju još prednosti. Odlučite li se za odlazak na pješčanu plažu ne trebate razmišljati o pronalasku udobnog mjesta na koji ćete staviti svoj ručnik – svuda oko vas se nalazi mekani pijesak.

Pješčana plaža
Pješčana plaža vs. šljunčana plaža

Nadalje, slobodno zaboravite na japanke i uživajte bosi. Pješčane su plaže odličan izbor i za djecu jer mogu provesti vrijeme u građenju dvoraca od pijeska, a i ne mogu se ozlijediti puzajući.

Jedna od najpoznatijih pješčanih plaža u Hrvatskoj je plaža Sakarun. Nalazi se na sjeveroistočnoj strani Dugog otoka i duga je gotovo kilometar te je podobna za djecu budući da ima vrlo plitak ulaz u more. Kako biste došli u dublji dio morat ćete prijeći barem 250 metara.

Sitni bijeli kamen, okupan predivnim morem za nekoga je pojam savršene plaže. Ljubitelji dugih šljunčanih plaže ili romantičnih uvalica okruženih visokim bijelim stijenama mogu birati koju lokaciju u Hrvatskoj izabrati za svoju top destinaciju.

Do poznatih plaža ili skrivenih dragulja možete doći pješice ili automobilom, a neke su dostupne samo s morske strane.

Jedna od najljepših Hrvatskih šljunčanih plaža je Beritnica, smještena na otoku Pagu. Posebna po prirodno složenim stijenama u plitkom moru, odličan je izbor za stvaranje upečatljivih fotografije.

Plaža je inače okružena stjenovitim krajolikom, s manjim šljunčanim dijelom. Ova je plaža odličan izbor i za one koji vole adrenalin i spremni su za izazove poput penjanja po stijenama.