FOTO by Instagram @kirandulasok.zadarban @eufemija_kornati_excursion

Putovanja

Lojena – jedina prirodna pješčana plaža u kornatskom otočju

admin 28. srpnja 2023.

U kamenom labirintu od 89 otoka mjesto je pronašla ova predivna pješčana plaža

Zamislite da uzmete hrpu kamenčića i bacite ih u vodu, tako nekako, samo uvećano izgleda jedan od najvećih kamenih labirinta na Jadranu – Kornati. Skup od osamdeset i devet otoka, otočića i hridi također predstavlja i jednu od najrazvedenijih otočnih skupina u Sredozemlju okruženu kristalno čistim morem.

Škrta zemlja okružena kamenom ne izgleda previše pitomo pa život na Kornatima, usprkos svojoj ljepoti, nikad nije bio jednostavan.

Iz kojeg god kuta promatrali kornatsko otočje ono će u vama izazivati divljenje i strahopoštovanje od kojih je svaki otočić priča za sebe. Možda će vam pri opservaciji ovog kamenog krajolika u oko upasti jedna točka koja se svojim izgledom razlikuje od ostatka krajolika, koja nije toliko negostoljubiva i koja izgleda pomalo nestvarno.

Plaža Lojena je jedina prava prirodna pješčana plaža na Kornatima. Ova predivna plaža nalazi se u uvali duboko usječenoj u kopno na jugozapadnoj obali otoka Levrnaka.

Lojena je po sredini uvale pokrivena bijelim oblucima, duž obale je stjenovita a morsko dno prekriva srebrnasti pijesak. Biserni obluci i srebrnkasti pijesak do izražaja najviše dolaze u proljeće i jesen, tako da u kojem god godišnjem dobu, osim zime, ga odlučili posjetiti – nećete pogriješiti.

Lojena je pravi magnet za turiste, stoga se nemojte čuditi gužvama koje tamo nastaju u ljetnom periodu. Lojena je vrijedna strpljenja, ali kad jednom dođete do nje računajte da ćete izliječiti duh i tijelo.

Brežuljak nad plažom Lojenom je vidikovac s prekrasnim pogledom na plažu i ostale kornatske otoke u blizini. Osim odmaranja možete se odlučiti i na istraživanje otoka, a staza do brežuljka je pristupačna i neće vas previše umoriti.

Do otoka se može samo brodom, organiziranim prijevozom iz Murtera, ili u vlastitom aranžmanu sa svojim ili iznajmljenim brodom.