FOTO by Instagram @retroteka_

Zabava

Kinder Lada kravica – blast from the past

Mia Vodopija 16. srpnja 2021.

Gdje je vaša šalica legendarne Kinder Lada kravice?

Mnogi od nas koji smo rođeni u 80-ima i 90-ima rado se prisjećamo našeg djetinjstva. Nismo imali mobitele u rukama, kao ove nove generacije, ali smo zato imali jedni druge.

Stalno smo bili na ulicama i igrali se od jutra do mraka. Gumi gumi, školica, lovica, igra policajca i lopova ili pak neke sportske aktivnosti poput nogometa ili badmintona i odbojke – koja god od navedenih bila vaša omiljena, činjenica je da smo vrijeme voljeli provoditi vani.

Zabavne ljetne rekreacije kojima topite višak kilograma

Nakon cjelodnevnog trčanja vani, dolazili smo doma gladni ‘kao vukovi’, u želji za hranom koja bi nas ‘digla’ – u želji za ugljikohidratima. Nikakvo voće i povrće za nas mama, ne hvala, mi znamo što želimo… nešto fino, slatko i kremasto!

Šnita kruha i Kinder Lada bili su, za nas djecu, klasični ljubavni par, nama draži od Mickey i Minnie Mousea ili Romea i Julije. Ništa nije moglo zamijeniti osjećaj ekstaze kada bismo zagrizli taj kremasti zagrljaj šećera.

Jasno da smo Kinder Ladu jeli na bijelom kruhu, pa tko je tada razmišljao o benefitima sjemenki i orašastih plodova u integralnim kruhovima? Nikakav crni proteinski kruh nam nije padao na pamet, većina nije niti znala da to postoji, ako ga je uopće i bilo.

Bijeli kruh i bijelo-smeđi namaz, da, to je bila dobitna kombinacija djetinjstva. Ako vas zanima priča legendarne kravice, bitno je znati da je Kinder Lada nastala u 70-ima kada je talijanski proizvođač Ferrero pokušavao doprijeti do zatvorenog jugoslavenskog tržišta.

Koprivnička Podravka dobila je licencu od proizvođača Nutelle za novu marku čokoladnog namaza koji je nazvan Kinder Lada. Kinder Lada je bila izrađena od sirovina koje koristi i tvornica Ferrero i ubrzo je postala omiljeni namaz na području bivše Jugoslavije.

Kinder Lada je nestala s polica trgovina 1995. godine nakon otvaranja granica u novonastale države – tada je Ferrero počeo plasirati Nutellu. Dolaskom Nutelle nestala je potreba za Kinder Ladom koja se prestala proizvoditi.

Kao uspomena na Kinder Ladu u mnogim kućanstvima ostale su samo šalice koje podsjećaju na djetinjstvo i okus koji, kako mnogi kažu, niti jedan drugi čokoladni namaz ne može nadmašiti.

Mi i dalje čuvamo naše šalice, ali i uživamo u novim proizvodima Podravke i Ferrera!