FOTO by Instagram @locoalex / @maintinchen / @trravelpix

Putovanja

Kamo za vikend? Predstavljamo vam Kamenjak – najjužniju točku istarskog poluotoka nestvarne ljepote!

Daria Lovrić 01. lipnja 2023.

Kristalno čisto more, miris ljekovitog bilja, zvuk valova i predivne plaže je sve o čemu maštamo!

Dok uzbuđeno planiramo i iščekujemo godišnji odmor, pred nama je još nekoliko praznika koje vrlo lako možemo spojiti u produženi vikend. Temperature na naše oduševljenje napokon rastu, a prethodni vikend oni najhrabriji su već iskoristili za kupanje u moru.

Planirate li u lipnju na kratki vikend odmor i bijeg od svakodnevice, razmislite o putovanju u Istru. Naime, na najjužnijem dijelu Istre smjestio se poluotok Kamenjak. Posjetitelje privlači svojim kristalno čistim morem te predivnim uvalama i plažama kojima se širi miris soli i ljekovitog bilja.

Kamo za vikend? Na izlet u bajkovito mjesto bogato prirodnim atrakcijama

Rt Kamenjak nalazi se 20-ak minuta vožnje od Premanture. Od 1996. godine Kamenjak je na listi zaštićenih područja, a uvršten je i na listu najpoželjnijih lokacija za skroviti odmor na Mediteranu od strane poznatog svjetskog turističkog vodiča Lonely Planet.

Obala Kamenjaka je uglavnom kamena s ravnim stijenama što ga čini idealnom lokacijom za cjelodnevno kupanje, skokove u more i uživanje u ljetnim radostima.

Odlučite li se na posjet Kamenjaku s djecom, ne morate brinuti jer se na ovom predivnom području nalazi i nekoliko pješčanih plaža prikladnih za one najmlađe.

Vikend obogaćen raznoraznim aktivnostima

Zbog izuzetno bogatog podmorja rt Kamenjak privlači i ronioce, a najpoznatije uvale su Velika i Mala Kolumbarica ispod kojih se nalaze špilje te uvala Portić.

Kamenjak je lokacija koja će vas osim u ljetnom periodu, oduševiti i u proljeće. Dok ćete ljeti uživati u kupanju, u proljetnom periodu vrijeme možete iskoriti na boravak u prirodi, rekreaciju ili sport. Najviše posjetitelja unajmljuje bicikle ili vrijeme provode istražujući zaštićeno područje koje obiluje mnoštvom prirodnih ljepota.

Na Kamenjaku ima čak 600 biljnih vrsta od kojih su većina ljekovite i aromatične, a posebno se ističu orhideje. Ovdje ćete pronaći i fosile dinosaura koji su ovdje hodali prije gotovo 100 milijuna godina.

Obavezno posjetite otočić Porer na kojemu se nalazi istoimeni svjetionik izgrađen 1833. godine. Naime, otočić je toliko mali da vam treba tek nešto više od minute da ga obiđete, ali ovdje ćete uživati u nekim od najljepših zalazaka sunca na Jadranu.

Iznad uvale Mala Kolumbarica nalazi se popularan Safari bar koji je idealan kad poželite predah od sunca i mora. Najviše posjetitelja privlači ‘Bali’ ljuljačka na kojoj možete stvoriti predivne fotografije i uspomene.

Kartu za posjet Kamenjaku moguće je kupiti na ulaznim rampama ili online, a cjenik možete pronaći ovdje.