FOTO by Instagram @insta.prague

Putovanja

Čarobni Advent u Pragu – otkrili smo što nas ove godine očekuje u češkoj metropoli!

Daria Lovrić 04. studenoga 2022.

Donosimo prve detalje božićnog sajma koji morate posjetiti!

Blagdansko razdoblje najuzbudljiviji je period u godini i s nestrpljenjem očekujemo početak manifestacija diljem Europe. Iako obožavamo hrvatske adventske sajmove, moramo priznati kako uvijek škicnemo što nas očekuje i u svjetskim metropolama i posjetimo barem jedan godišnje izvan Lijepe naše.

Jedan od najljepših i najpoznatijih božićnih sajmova je onaj u Pragu i ako ga još uvijek niste posjetili, ove zime je pravo vrijeme za kratki getaway vikend.

Prag je uvijek magičan, ali pogotovo za Advent!

Na božićnom sajmu u Pragu očekuje vas prava zimska čarolija u kojoj ćete moći upiti blagdansku atmosferu, razgledati štandove i uživati u božićnim pjesmama, obilnoj hrani i domaćem piću.

Advent u Pragu počinje 26. studenog 2022. i trajat će sve do 6. siječnja 2023., uključujući Badnjak, Božić i Novu godinu.

Glavni božićni sajmovi održavaju se na Starom gradskom trgu i Vjenceslavovu trgu, u srcu grada. Dva trga udaljena su 5 minuta hoda jedan od drugog. Osim na navedenim lokacijama, u odličnoj gastronomskoj ponudi i atrakcijama moći ćete uživati diljem Praga uključujući Trg Republike, Havelovu tržnicu, Praški dvorac te mnoge druge lokacije.

Najdojmljiviji prizor i ove će godine biti 22 metra ukrašeno božićno drvce postavljeno na Starom gradskom trgu, ukrašeno tisućama lampica i posebnih crvenim i zlatnim ukrasima, izrađenim isključivo za ovu priliku.

Advent u Pragu uglavnom je inspiriran tradicionalnim bojama Božića – zelenom, crvenom, zlatnom i bijelom. Međutim, svake godine postoji dodatna tema koja se iznova mijenja. Nedavno je to bila „Priroda“, kada su korišteni prirodni materijali poput drva, borovih iglica i imele. Tema za 2022. bit će objavljena krajem studenog.

Odlučite li se za posjet Pragu moći ćete uživati u raznim događanjima za djecu i odrasle, tradicionalnim češkim specijalitetima kao što su svinjetina s roštilja, krvavice, češki muffini, trdelník, pivo, griz, medovina i druge gastronomske delicije staročeške kuhinje.

Kako bi vam put u Prag zauvijek ostao u sjećanju svakako kupite neki od suvenira poput čeških kuglica od puhanog stakla, proizvoda od staklenih bisera ili slame, ručno vezenih stolnjaka ili drvenih igračaka.