FOTO by Instagram @karolinabenkova / @lenaszakova / @wavendcurl

Putovanja

Prag je uvijek magičan, ali pogotovo za Advent!

Mia Vodopija 29. studenoga 2021.

Apsolutno smo zaljubljene u prekrasni Prag

Iako smo velike ljubiteljice manifestacija za hrvatske adventske sajmove, moramo priznati kako smo opsjednute i onim svjetskim. Jedan od najljepših i najpoznatijih božićnih sajmova je onaj u Pragu.

Božićni sajmovi na Starom gradskom trgu u centru Praga najveći su projekt te vrste u Češkoj. U samom srcu grada nalazi se tradicionalna češka tržnica na kojoj trgovci na desetcima drvenih štandova nude tipične božićne proizvode i predmete.

To su stvari poput tradicionalnih čeških kuglica od puhanog stakla, proizvoda od staklenih bisera ili slame, ručno vezenih stolnjaka, drvene igračke, rezače za kekse i mnoge druge stvari.

Posjetitelje Praga ove godine čeka puno adventskih noviteta. Glavna vizualna tema ovogodišnjih tržnica je Anđeoski Božić, koji u srce češke prijestolnice donosi motive sjajnih zlatnih anđela koji će lebdjeti iznad glava posjetitelja.

Posjetitelji tržnica vidjet će motive anđela na svečanom božićnom drvcu te u brojnim elementima originalnih ukrasa i ornamenata. Ispod 22 metra visokog, raskošno okićenog božićnog drvca smjestit će se velike jaslice i malo ‘selo’, gdje će i mališani i odrasli moći napraviti originalnu fotografiju za uspomenu.

Božićni sajmovi u Pragu stavljaju veliki naglasak na ekologiju i nastoje biti što pažljiviji prema okolišu. Svi korišteni prodajni materijali su ekološki prihvatljivi i 100% biorazgradivi.

Božićne tržnice na Starom gradskom trgu odavno su ocijenjene kao jedne od najljepših božićnih destinacija i tržnica na svijetu. Osim jedinstvenog ugođaja povijesnog Starogradskog trga, jedinstveni su i oblik i dizajn ornamenata.

Glavna dominanta tržnica je više od dvadeset metara visoko božićno drvce, ukrašeno tisućama lampica i posebnih ukrasa, izrađenih isključivo za ovu priliku. Štoviše, u svakom satu stablo je upotpunjeno velikom audio-vizualnom animacijom popraćenom glazbom i tisućama svjetala. Božićno drvce bit će prvi put svečano osvijetljeno u subotu 30. studenog, kada počinje u Pragu ovogodišnji Advent.

Do kraja Adventa, 2. siječnja 2022., velika pozornica na Starom gradskom trgu postaje središte svih događanja s raznolikim programom svaki dan. Posjetitelji će uživo vidjeti nastupe folklornih, etnografskih i dječjih ansambala iz zemlje i inozemstva.

Održat će se i plesni nastupi i programi za djecu i odrasle. Na višenamjenskoj pozornici postavljeno je i veliko projekcijsko platno na kojem se redovito prikazuju božićni filmovi, dječje bajke, prijenosi adventskih koncerata i drugo.

Raznolikost hrane i pića koja se prodaju na tržnici vrlo je izdašna. Posjetitelji se mogu veseliti tradicionalnoj češkoj hrani kao što su svinjetina s roštilja, krvavice, češki muffini, trdelník, pivo, griz, medovina i drugi tipični gastronomski specijaliteti staročeške kuhinje.

Praški adventski sajam ima svoj kontinuirani program sastavljen u božićnom stilu, a glavna svrha je da ljudi osjećaju božićni duh.

Provedite Advent u Pragu i uživajte u svim programima i delicijama!