FOTO by Intagram @cadarschimneycakes / @chimneycakebakery / @turndough

Iće & piće

Trdelnik – omiljena češka slastica bez koje neće proći ni ovogodišnji Advent!

Viktoria Mikulić 22. studenoga 2021.

S kojim nadjevima najčešće jedete trdelnik?

Kada bi nas netko pitao što najviše volimo isprobati na Adventu, najčešći odgovori bile bi kobasice i fritule. To su neka naša tradicionalna jela kojima se uvijek rado vraćamo, no ipak volimo kada je ponuda raznolika kako bismo mogli kušati i neke drugačije specijalitete.

Budući da nismo svi u mogućnosti putovati, sretni smo kada imamo mogućnost isprobati strane delicije, bez obzira što se nalazimo u svojoj zemlji. Na taj način nam se približavaju druge kulture i barem na trenutak imamo osjećaj kao da smo tamo.

Jedna od najpopularnijih čeških slastica, naravno uz pivo i kobasice, definitivno je trdelnik. U Pragu i Budimpešti svakog Adventa možete pronaći ovaj sočan kolač od poludizanog tijesta, koji je punjen različitim nadjevima poput Nutelle, marmelade pa čak i sladoleda, jagoda i slično. Također, možete birati i začine izvana pa ga tako prodavači prema vašim željama uvaljaju u šečer, cimet, kokos, orahe, vaniliju…

Trdelnik ima čak nekoliko podrijetla. Sredinom 19. stoljeća bio je poznat kao slovačko jelo, a u 20. stoljeću kao moravsko jelo. Slično pecivo bilo je popularno i u mađarskom govornom području Transilvanije (u današnjoj Rumunjskoj), gdje se zove kürtőskalács. Riječ trdelnik češko-slovačkog je podrijetla, a korijen ove riječi, trdlo, naziv je drvenog alata oko kojeg se omotavaju sastojci za kolač tijekom kuhanja (što mu daje tradicionalni šuplji oblik).

Prodaje se i u centru Zagreba tijekom Adventa, barem je dosadašnjih godina bilo tako pa se nadamo da će i ove…