Putovanja

Zašto se baš ovog vikenda trebate uputiti u čaroban Dvorac Trakošćan?

Viktoria Mikulić 09. travnja 2021.

Još samo ove subote i nedjelje možete doživjeti potpunu raskoš Dvorca i njegovog okoliša...

Dvor Trakošćan je kulturno dobro i zaštićena povijesna cjelina koja se sastoji od dvorca, građevina uz dvorac, perivoja i park šume s jezerom.

Danas je jedan od rijetkih objekata u Hrvatskoj sa sačuvanom vlastitom građom, povijesno usko vezanom uz arhitektonski okvir i život njegovih vlasnika. S oko 40.000 posjetitelja godišnje jedan je od najposjećenijih hrvatskih dvoraca u Hrvatskoj.

Ova atraktivna znamenitost nalazi se u Hrvatskom zagorju, 23 km sjeveroistočno od Krapine, 40 km jugozapadno od Varaždina i samo sat vremena od Zagreba.

U Trakošćanu možete naći utočište u kojem ćete ugodno provesti vrijeme upoznajući kulturnu baštinu i istodobno uživati u ambijentu neponovljive ljepote.

Osim posjete dvorcu, ovdje možete provesti čitav dan ispunjen aktivnostima poput vožnje biciklom, šetnje, trčanja, piknika, ribolova…

Neposredna okolica dvorca oblikovana je kao pejzažni park u kojem jezero, livade, grupacije drveća i grmlja čine skladnu hortikulturnu cjelinu. Perivoj se dijelom razvio iz autohtone šume hrasta kitnjaka i običnog graba. U njemu su posađene različite egzotične vrste drveća koje mu, osobito ujesen, daju šarenilo i dinamiku.

Na stazi oko Trakošćanskog jezera uređena je poučna staza koja pruža uvid u prirodne vrijednosti park-šume Trakošćan i okolnog područja. Dužine je 5 km, a može se razgledati uz laganu šetnju za otprilike 2 sata. Na njoj se nalazi 20 poučnih točaka, kao i ribarska kućica koja je uređena kao info-točka namijenjena predahu za vrijeme šetnje.

U trakošćanskom perivoju nalazi se i kapelica posvećena Sv. Križu. Sagrađena je 1754. u duhu baroknog klasicizma, donatorstvom Suzane Malatinski, žene Josipa Kazimira Draškovića. Naročitu draž daje ovom malom prostoru, činjenica što je u njega uklopljen cjelokupan inventar potreban za opremu jedne crkve: povišeno pjevalište s orguljama, propovjedaonica, klupa s uzdignutom katedrom i oltar koji nadvisuje veliko raspeće.

Pred nama je sunčan vikend koji ne vrijedi potratiti u četiri zida. Odlaskom u Dvorac Trakošćan ne samo da ćete se maknuti od gradske vreve i udahnuti svjež zrak, već ćete na nekoliko sati zaboraviti na sve ostalo i prepustiti se uživanju. Jedino društvo će vam praviti ptičice i patkice, i to je ujedno i jedini zvuk koji ćete čuti u ovom mirnom okruženju.

Prvi dan proljeća, sunce i subota – savršen spoj za bijeg od gradske vreve!

Zašto je baš ovaj vikend idealan za posjet Trakošćanu? Kao što smo već naveli, vedra vremenska prognoza dovoljan je poticaj, no zapravo glavni razlog leži u tome da je jezero još uvijek netaknuto pa ako ga želite vidjeti u punom sjaju, svakako se uputite tamo.

Od ponedjeljka 12.04. započinju radovi čišćenja istog i potrajat će godinu dana. Iako će posjet dvorcu i dalje biti moguć, zbog ispuštanja vode više neće biti one idilične slike koju sada možete doživjeti.

U nastavku donosimo cijene ulaznica i radno vrijeme dvorca. Prema ljetnom računanju vremena od 1. travnja do 31. listopada radno vrijeme dvorca je od 10:00 do 18:00 h.

Cijene ulaznica za odrasle iznose 40,00 kuna, za učenike do 18 godina 20,00 kuna, dok je za djecu do sedam godina ulaz u dvorac GRATIS. Za sve posjetitelje ulaz u park je besplatan.

Što još dodati nego…ugodan vikend!