FOTO by Instagram @dronephotos_dado / @croatiatravelinfo

Putovanja

Vela Luka na otoku Krku najinstagramičnija je uvala ovog ljeta!

Viktoria Mikulić 31. svibnja 2023.

Plaža koju odmah stavljamo na wish listu!

Svi znamo za Vela Luku, koja se nalazi na otoku Korčuli, a koja je posebno prepoznatljiva kao mjesto rođenja našeg najcjenjenijeg glazbenika, neprežaljenog Olivera Dragojevića.

No jeste li čuli za Vela Luku na otoku Krku, jednu od najistaknutijih uvala koja skriva prirodne ljepote i veliča se čistim tirkiznim morem? Nalazi se na krajnjem jugoistoku otoka Krka na području općine Baška, a na morskom putu iz Baške prema Senju. Duga je oko 1,8 km, a široka oko 400 metara.

Osim brodom preko mora, na istu možete doći iz Baške preko staze od 6 kilometara (2.5 h pješačenja), što nije preporuka tijekom visokih temperatura, eventualno ako krenete dovoljno rano i ostanete tik do zalaska sunca.

Za sve koji nisu skloni pješačenju, na plažu možete doći taxi gumenim brodom i iskusnim vozačem iz luke u Baški do uvale i plaže Vela luka u oba smjera, a također možete rezervirati samo povratak. Trajanje vožnje u jednom smjeru iznosi 15-ak minuta. Polasci iz Baške odvijaju se od 8 sati ujutro do 13 sati, a povratci od 15 sati do 19 sati.

Po dolasku u magičnu Velu Luku, slobodno vrijeme možete iskoristiti za kupanje u kristalno čistom moru, sunčanje na plaži uz mogućnost najma ležaljki i suncobrana, ili jednostavno možete kratiti vrijeme uz okrjepu osvježavajućih pića i ukusnih delicija tijekom nesnosnih vrućina.

Također, možete odabrati šetnju do susjedne, jednako atraktivne uvale Mala Luka ili planinarenje do gradine Corinthia – najveće antičke ruševine na sjevernojadranskim otocima s koje se pruža prekrasan pogled na susjedne otoke i najveću hrvatsku planinu – Velebit.

Prema povijesti, na području između Vele i Male Luke, čije je ime Bosar, u antici je postojalo rimsko naselje koje je služilo za nadgledanje strateški važnih Senjskih vrata. Tamo su pronađeni ostaci rimske gline i falsificirani rimski novac, a navodno je nađeno i nešto zlatnog bizantskog novca.

Nadamo se da su vas ove fotografije barem malo inspirirale da posjetite skriveni dragulj Lijepe Naše, koji je uživo zasigurno još ljepši.