FOTO by Instagram @croazia.net_ / @beibrechtels / @dalmatiahr

Putovanja

Sveta Nedilja krije jednu od najfotogeničnijih lokacija na Jadranskoj obali

Daria Lovrić 23. lipnja 2023.

Živopisno mjesto na Hvaru vrijedno posjeta!

Izbor destinacije u Hrvatskoj poput Hvara za ljetni odmor je odličan izbor. Hvar je jedan od najpopularnijih otoka u Hrvatskoj, poznat po prekrasnim plažama, bogatoj povijesti i živahnom noćnom životu.

Ako još uvijek ne znate gdje ćete na ljetni godišnji odmor, ili vam je potrebna inspiracija za produženi vikend, s otokom Hvarom neće pogriješiti.

Naime, poznati hrvatski otok skriva maleno mjesto koje će vas očarati svojom ljepotom, jednostavnošću i jednom od najfotogeničnijih lokacija. Riječ je o selu Sveta Nedjelja, odnosno Nedilja.

Sveta Nedilja je malo živopisno selo smješteno na južnoj obali Hvara i okružena je zadivljujućim krajolikom. Zahvaljujući upravo savršenom geografskom položaju i klimatskim uvjetima, na kosim i osunčanim obroncima otoka Hvara na kojima izvrsno uspijeva vinova loza u Svetoj Nediji se prave najbolje vrste hvarskih crnih vina.

Osim proizvodnje vina, Sveta Nedilja posjetiteljima nudi mirnu i opuštajuću atmosferu. U mjestu se nalazi mala šljunčana plaža na kojoj možete plivati i sunčati se, a kristalno čista voda je savršena za ronjenje. Područje je također idealno za planinarenje i istraživanje okolne prirode, s nekoliko planinarskih staza koje pružaju zadivljujući pogled na obalu.

U mjestu postoji nekoliko restorana i dućan, dojmljiva plaža sa spiljom na Pataršćici, a u okolici se nalaze brojne šljunčane plaže i skrovite uvale.

Našu pažnju privukle su dvije velike stijene povezane kamenim mostom. Na onoj koja samostalno viri iz mora nalazi se veliko predivno drvo okrenutno prema nepreglednom plavetnilu. Očaravajuća kulisa, omijena je među posjetiteljima diljem svijeta i jedna od najpopularnijih na fotografijama s otoka Hvara.

Iako je Sveta Nedilja mirno i smirujuće odredište, ako tražite življu atmosferu, možete posjetiti obližnji grad Hvar, koji je poznat po živahnom noćnom životu, povijesnim znamenitostima i šarmantnom starom gradu.