FOTO by Instagram @sonjas_picturebook / @teabythelake / @magnhilds_hage

Dekor

Ruže padaju u zaborav! Amarilis ili sunovrat najfotogeničniji je valentinovski poklon!

Viktoria Mikulić 26. siječnja 2024.

Epitet ljupki najbolje ih opisuje...

Za Uskrs su najčešće rezervirani ljiljani, u svibnju smo skloni božurima i kalama, za Božić nas najviše privlače božićne zvijezde, dok je službeni valentinovski cvijet ruža. No zašto se to ne bi moglo promijeniti. Amarilis, zvanika ili sunovrat toliko je poseban cvijet da bi trebao postati must-have kao valentinovski poklon.

Riječ je o lukovicama koje mogu dati jedno od najvećih i najupečatljivijih cvjetova koje vrtlar može uzgojiti u zatvorenom prostoru (možda i na otvorenom). Najbolje od svega, voda i malo svjetla je sve što je potrebno da se ove lukovice natjeraju da proizvedu goleme cvjetove, 6 do 8 inča u promjeru.

Impresivno je jedna riječ za njih. Lako bi bilo drugo. Amarilis su biljke kod kojih vrijedi “samo dodaj vode i odstupi” jer ne zahtijevaju nikakvu vještinu za uspješan rast.

Lukovice se obično počinju pojavljivati ​​na policama trgovina oko blagdana, taman kada izlaze iz mirovanja. Oni rastu cijelo to vrijeme, ponekad čak i dok su u pakiranju. Najprije se vidi mali zeleni izdanak na vrhu lukovice. Potrebno je oko 6 tjedana da se ovaj izdanak izduži i proizvede dva do četiri gigantska cvijeta.

Dok su lukovice amarilisa izvrsne kao božićni dekor, sami cvjetovi pojavljuju se oko Valentinova. I dok postoji nekoliko različitih vrsta s cvjetovima različitih boja (ružičasti, bijeli i kombinacije), većina primjeraka – srećom za Svetog Valentina – je te blagdanske boje, jarke crvene.

Mnoge se lukovice prodaju već posađene u tlu. Ako ne, upotrijebite dobro drenirajuću zemlju za posude, bogatu organskim tvarima i posudu od 6 do 8 inča koja dopušta centimetar ili dva zemlje između lukovice i ruba posude. Preporučuje se teška posuda budući da prosječna stabljika amarilisa može doseći 2½ do 3 stope visine i prevrnut će laganu posudu ako nije poduprta.

Ako pak niste skloni održavanju biljaka, a željeli biste ih u svom domu, ili još bolje, planirate iznenaditi voljenu osobu ovim neobičnim cvijetom, svakako ih potražite u obližnjim cvjećarnama.