FOTO by Instagram @my_sweet_cookbook_ / @j_jsweetfactory

Dom

Ledeni vjetar – osvježavajuća poslastica koju svi obožavaju

Daria Lovrić 19. svibnja 2022.

Donosimo isprobani recept za sezonski klasik...

Ledeni vjetar je sočan, kremast i osvježavajuć desert te je obično rezerviran za ljetne mjesece. Iako oko njega obično ima posla, definitivno se isplati provesti neko vrijeme u kuhinji.

Volite li voće i kremu od vanilije ledeni vjetar je kolač za vas. Postoji nekoliko varijacija na temu ovog ljetnog kolača, međutim princip je isti. Kolač se radi od beze kora – prozračnih kora od bjelanjaka i šećera, kreme od vanilije i sezonskog voća.

Voće odaberite po vlastitom ukusu, međutim mi vam preporučujemo da bez jagoda ni ne krećete u ovaj pothvat.

Sastojci:

Beze kore:

  • 9 bjelanjaka
  • 300 g šećera
  • 1 jušna žlica jabučnog octa

Krema:

  • 9 žumanjaka
  • 4 žlice šećera
  • 3 vanilin šećera
  • 4 žlice oštrog brašna
  • 1 žlica gustina
  • 300 ml mlijeka
  • 1 maslac ili margarin
  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 4 banane
  • 5 kivija
  • 500 g jagoda
  • limunov sok

Priprema:

Beze kore:

Bjelanjke je potrebno istući u čvrsti snijeg, pa potom dodati i šećer i ocat. Sve sastojke miksajte dok ne dobijete čvrstu smjesu. Smjesu premažite preko nauljenog papira za pečenje u veliki lim od pećnice.

Kore pecite 1h u prethodno zagrijanoj pećnici na 150 stupnjeva. Pečena kora trebala bi poprimiti laganu zlatno žutu nijansu. Ohlađenu koru prerezati na tri jednaka dijela.

Krema:

Žumanjke, šećer i vanilin šećer miksati dok ne posvijetle i ne poprime pjenastu teksturu. Nadalje, postepeno dodajte brašno, gustin i mlijeko. Sastojke kuhajte u loncu na pari oko 10-15 minuta. U ohlađenu kremu umiksajte jedan izrađeni maslac.

Voće po izboru narežite na tanke ploškice, a banane dodatno zalijte limunovim sokom kako ne bi potamnjele. Sa strane slatko vrhnje umutite u čvrsti šlag.

Na pladanj ili tacnu prvo složite jednu koru, trećinu žute kreme, kivi i šlag. Potom slijedi druga kora, druga trećina žute kreme, jagode pa šlag. I na samom kraju dodajte treću koru, ostatak žute kreme, banane i šlag.

Ledeni vjetar dobro rashladite u hladnjaku, minimalno 2 do 3 sata radi boljeg rezanja i osvježavajućeg okusa. Dobar tek!