
FOTO by Instagram @my_sweet_cookbook_ / @j_jsweetfactory
Ledeni vjetar – osvježavajuća poslastica koju svi obožavaju
Donosimo isprobani recept za sezonski klasik...
Ledeni vjetar je sočan, kremast i osvježavajuć desert te je obično rezerviran za ljetne mjesece. Iako oko njega obično ima posla, definitivno se isplati provesti neko vrijeme u kuhinji.
Volite li voće i kremu od vanilije ledeni vjetar je kolač za vas. Postoji nekoliko varijacija na temu ovog ljetnog kolača, međutim princip je isti. Kolač se radi od beze kora – prozračnih kora od bjelanjaka i šećera, kreme od vanilije i sezonskog voća.
Voće odaberite po vlastitom ukusu, međutim mi vam preporučujemo da bez jagoda ni ne krećete u ovaj pothvat.
Sastojci:
Beze kore:
- 9 bjelanjaka
- 300 g šećera
- 1 jušna žlica jabučnog octa
Krema:
- 9 žumanjaka
- 4 žlice šećera
- 3 vanilin šećera
- 4 žlice oštrog brašna
- 1 žlica gustina
- 300 ml mlijeka
- 1 maslac ili margarin
- 500 ml slatkog vrhnja
- 4 banane
- 5 kivija
- 500 g jagoda
- limunov sok
Priprema:
Beze kore:
Bjelanjke je potrebno istući u čvrsti snijeg, pa potom dodati i šećer i ocat. Sve sastojke miksajte dok ne dobijete čvrstu smjesu. Smjesu premažite preko nauljenog papira za pečenje u veliki lim od pećnice.
Kore pecite 1h u prethodno zagrijanoj pećnici na 150 stupnjeva. Pečena kora trebala bi poprimiti laganu zlatno žutu nijansu. Ohlađenu koru prerezati na tri jednaka dijela.
Krema:
Žumanjke, šećer i vanilin šećer miksati dok ne posvijetle i ne poprime pjenastu teksturu. Nadalje, postepeno dodajte brašno, gustin i mlijeko. Sastojke kuhajte u loncu na pari oko 10-15 minuta. U ohlađenu kremu umiksajte jedan izrađeni maslac.
Voće po izboru narežite na tanke ploškice, a banane dodatno zalijte limunovim sokom kako ne bi potamnjele. Sa strane slatko vrhnje umutite u čvrsti šlag.
Na pladanj ili tacnu prvo složite jednu koru, trećinu žute kreme, kivi i šlag. Potom slijedi druga kora, druga trećina žute kreme, jagode pa šlag. I na samom kraju dodajte treću koru, ostatak žute kreme, banane i šlag.
Ledeni vjetar dobro rashladite u hladnjaku, minimalno 2 do 3 sata radi boljeg rezanja i osvježavajućeg okusa. Dobar tek!