FOTO by Instagram @corins_atlas / @vsnphoto

Putovanja

Reynisfjara – crna plaža koja izaziva divljenje

Daria Lovrić 27. svibnja 2022.

Očaravajuću plažu od crnog pijeska imali smo prilike vidjeti i u seriji Game od Thrones

Vjerojatno ste dosad na Instagramu imali prilike vidjeti čarobne slike predivnih plaža čiji je pijesak neočekivane boje. Najčešće je pijesak na plaži bijele ili zlatne boje, međutim postoje i one koje imaju zeleni pijesak, rozi, ali i crni.

Pantai Merah – ružičasta plaža koja će vas očarati!

Crne plaže nastaju u područjima gdje su aktivni ili gdje su nekada bili aktivni vulkani. Pijesak crne boje je ustvari lava koja se tijekom godina izlijevala u more, hladila i razbijala u sitne komadiće. S vremenom je postala pijesak crne boje kakav danas vidimo.

Iako nema mnogo crnih plaža na svijetu, za Reynisfjaru kažu da je najljepša.

Prekrasna crna plaža Reynisfjara nalazi se na jugu Islanda i izgleda totalno nestvarno – kao da se ne nalazi na našem planetu. U blizini plaže nalazi se maleno ribarsko mjesto Vik, a od glavnog grada Reykjavíka plaža je udaljena oko 180 kilometara.

Prije trideset godina National Geographic uvrstio ju je među top 10 najboljih netropskih plaža na svijetu koje treba posjetiti, a radi svoje popularnosti i neočekivanog izgleda smo je imali prilike vidjeti i u sedmoj sezoni serije Game od Thrones.

Legenda kaže da su ogromne stijene koje se nalaze na plaži i u oceanu, poznate pod imenom Reynisdrangar, nekada davno bili trolovi koji su noću pokušavali izvući brodove iz oceana na obalu. Jednom prilikom ih je „uhvatila“ zora, obasjala i pretvorila u čvrst kamen. Otada su omiljeno mjesto za gnijezdo morskim pticama.

Planirate li iduće putovanje i volite atraktivne destinacije i nesvakidašnje prizore crna plaža na Islandu je must see. Obavezno je odmah stavite na bucket listu da je ne bi slučajno zaobišli jednog dana kad budete u posjeti Islandu.