Iće & piće

RECEPT: Kolač od mrkve ( jer mrkva može biti ukusna)

Engineer 28. ožujka 2019.

Ovaj kolač moći ćete ponijeti sa sobom kamo god se uputili...

Kolač od mrkve je nešto što me prije nije privlačilo, jer nisam mogla zamisliti da mrkva može biti ukusna, a kamoli da se od nje može napraviti fini kolač. No, sve treba probati, pa tako i mrkvu u kolač naribati.

Ono što je super kod ovog kolača je to što je pogodan za nošenje posvuda – u dječje parkove, na put, na posao ili pak nekome u goste. Gdje god ga odlučili pojesti – pojest ćete ga brzo i napraviti još jedan, pa još jedan…

Sastojci:

  • 250 g maslaca
  • 150 g šećera
  • 4 jaja
  • 400 g mrkve
  • 400 g brašna*
  • Pola praška za pecivo
  • 1 žličica cimeta

*obično bijelo brašno možete zamijeniti s pirovim ili pak jednu trećinu zamijeniti s mljevenim bademima ili zobenim pahuljicama

Priprema:

1. Upaliti pećnicu na 180°.

2. Maslac i šećer izmiksati. (Maslac bi trebalo ostaviti više sati na sobnoj temperaturi ili ga omekšati u mikrovalnoj, inače se neće moći miksati.)

3. Dodati jaja i miksati.

4. Mrkvu naribati i dodati ju u smjesu. Umiješati. (Može se ribati kao sir ili na još sitnije.)

5. Dodati brašno, prašak za pecivo i cimet. Sve izmiješati žlicom.

6. Smjesu staviti u kalup i peći oko 45 min (test čačkalicom je li gotovo). Ja koristim silikonski kalup, jer se na njega ništa ne lijepi. Ako se koristiti neki drugi, treba ga premazati maslacem, pobrašniti i istresti brašno van, da se ne bi zalijepilo.

7. Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi i nakon toga ga držati u frižideru, lakše će se rezati.

Kolač od mrkve poslužite uz šalicu čaja ili kave i uživajte!

Autor teksta: Tea Čizmek Mesarić

www.facebook.com/mamika.tea/

www.instagram.com/mamika.tea/

 

###

Tea  Čizmek Mesarić je prvenstveno majka i supruga, a zatim i osnivačica uspješnog bloga mamika.com.hr. Ona je zaljubljenica u pisanje, fotografiju, hranu i vino, pse te male stvari u životu. Osim što nam donosi zanimljive i ukusne recepte, u svojim kolumnama piše o svakodnevnom životu i majčinstvu s kojim bi se mnoge pripadnice nježnijeg spola mogle poistovjetiti. Vjerujemo da ćete pronaći nadahnuće u nekima od njezinih tekstova.