Kultura

PREMIJERA PREDSTAVE „KRAVA NA GRANICI“ VIDA BALOGA U REŽIJI DAMIRA LONČARA!

PR 23. veljače 2024.

U subotu, 24. veljače 2024. s početkom u 19:30 sati u kazalištu Komedija održat će se svečana premijera predstave Krava na granici Vida Baloga, u režiji idramaturškoj obradi Damira Lončara.

Autorski tim uz redatelja Damira Lončara, čine scenograf Miljenko Sekulić, kostimografkinja Petra Pavičić, autor glazbe Tomislav Babić, korepetitor Tomislav Parmać, oblikovatelj svjetla Anđelko Kos i savjetnik za mađarski jezik Pišta Filaković.

Glumački ansambl čine Damir Lončar, Jasna Palić Picukarić, Sanja Marin, Davor Svedružić, Vanja Ćirić, Igor Jurinić, Vanda Winter, Igor Mešin, Goran Malus, Saša Buneta, Ivan Glowatzky, Ognjen Milovanović i Željko Duvnjak.

„Kad piše o malim ljudima, Balog nas uvodi u romantičnu i pomalo idealiziranu stvarnost kakvu posjeduju najbolji češki filmovi, ispisuje posebnu poetiku življenja posvećenu običnoj ljudskoj sreći. Kao i u svojoj vrlo uspješnoj prethodnoj komediji, Ciglama svete Elizabete, autor nam nudi duhovite verbalne bravure i zanimljivu priču. I što je posebno pogodno, kao član kazališta Komedija, piše dramski predložak imajući u vidu glumce svog kazališta, piše za njihove glumačke osobnosti, za njihove vještine i sposobnosti.

U svoj novi tekst Krava na granici pisac uvodi nesvakidašnji fabulativni element: motiv tajanstvene bijele krave koja luta pograničnim područjem između Hrvatske i Mađarske. Tako komadić piščeva zavičaja postaje magična, zaboravljena zemlja, mjesto skriveno od svih, petarpanovski Neverland u kojem je sve moguće. Mikrosvijet Gotalova i njegova okolica, čudesna šuma u kojoj traje potraga za mističnom kravom, mjesto je kojega nema na zemljopisnoj karti, koje je promaklo radaru svjetskih sila i koje živi po svojim vlastitim zakonima i pravilima. Epicentar događanja je, naravno, lokalna birtija koja postaje izvorište radnje i odnosa između dramskih lica.

Balog  jednog od glavnih junaka, Goldija,  dovodi iz Zagreba; ali ne iz centra, ne iz šminkerskih purgerskih krugova, već iz radničke periferije, iz Španskog. Goldi, naime, ima kvalitete junaka koji ima šanse biti pripušten u čudesno Gotalovo, mladić bez posla koji se pokušava izvući  iz sumnjivih situacija u koje se upleo.

Netko ga treba spasiti, skloniti, odvesti na sigurno.  Za to je u priči dobra vila, Pepa Kefa, naravno iz Gotalova. Na taj način Goldi i gledatelji odlaze na put u kraj gdje u dravskoj  sumaglici nad vodom leti izgubljena bijela krava. Leti – reći će Gotalovčani duhovito – doduše ne visoko, ali ipak leti.

Jasno je da će nam ova Balogova komedija ponuditi blagotvorni happy end, jer potraga za kravom u njegovom je komadu zapravo potraga za bijegom od stvarnosti koja nas svakodnevno okružuje.“ (Nina Kleflin)

Osim premijere, predstava je na rasporedu 23. i 27. veljače te 1., 19. i 20. ožujka, a ostali datumi mogu se pronaći na web stranici www.komedija.hr.

Ulaznice su u prodaji u sustavu ulaznice.hr te na blagajni Kazališta u Oktogonu, Ilica 5.