FOTO by Instagram @tripwisp / @tropicsdaily

Putovanja

Ovo nisu Maldivi, Karibi ni Sejšeli! Ipak riječ je o rajskoj destinaciji poznatoj po bijelom pijesku i kristalno čistoj vodi

Daria Lovrić 03. srpnja 2023.

Popularno odredište za ronioce skriva zapanjujući morski svijet...

Na svijetu postoji mnoštvo predivnih destinacija koje izgledaju kao raj na zemlji. Sve one imaju nekoliko zajedničkih karakteristika poput nepreglednih plaža, kristalno čiste vode, palmi, tirkiznih nijansi koje se prelijevaju na pučini.

Navedeni elementi zvuče poput kadrova iz reklame za Raffaello, a neke od destinacija na koje nas asociraju su Maldivi, Sejšeli i Karibi. Ipak, otkrili smo još jednu koja je nalazi u Francuskoj Polineziji.

Fakarava je atol koji se nalazi u Francuskoj Polineziji u Tihom oceanu. To je jedan od 118 otoka koji čine arhipelag Tuamotu. Riječ je o drugom najvećem atolu u Polineziji, iza atola Rangiroa, i dio je UNESCO-ve svjetske baštine.

Atol Fakarava je poznat po svojoj izuzetnoj prirodnoj ljepoti i bogatom morskom ekosustavu. Otok je popularno odredište za ronioce i zaljubljenike u podvodni svijet, zbog spektakularnih koraljnih grebena i velikog broja morskih vrsta koje možete vidjeti prilikom ronjenja.

Fakarava također nudi mirne plaže s bijelim pijeskom i kristalno čistom vodom, što ga čini idealnim mjestom za opuštanje i uživanje u tropskom rajskom okruženju. Otok je također poznat po uzgoju crnih bisera, a posjetitelji mogu posjetiti farme bisera i naučiti više o procesu uzgoja bisera.

Glavno naselje na otoku je Rotoava, gdje se nalaze smještajne mogućnosti, restorani i lokalne trgovine. Iako je Fakarava manje naseljen od nekih drugih otoka u Polineziji, turistička industrija je razvijena i nudi različite opcije smještaja, uključujući hotele i odmarališta.

Da biste posjetili Fakaravu, možete letjeti iz Papeetea, glavnog grada Tahitija, do aerodroma Fakarava. Također je moguće putovati brodom iz drugih otoka u Tuamotu arhipelagu.

Fakarava nudi autentično iskustvo otočnog raja s netaknutom prirodom i očaravajućim morskim životom. Ako volite prirodu, ronjenje i opuštanje na prekrasnim plažama, Fakarava bi mogla biti sjajna destinacija za posjetu u Francuskoj Polineziji.

Na prvi pogled Fakarava izgleda poput još jednog rajskog otoka s pješčanim plažama te kristalno čistom vodom koja poziva na kupanje. No ispod njegove površine skriva se zapanjujući svijet koji osobito veseli ronioce.

Naime, južni dio otoka poznat je kao Zid morskih pasa. Vjeruje se da ovo mjesto ima najveću koncentraciju sivog grebenskog psa na svijetu. Pretpostavlja se da morskih pasa ima više nego ljudi na otoku, kojih je nešto više od 800.

Velikom broju sivog grebenskog psa doprinosi činjenica što su zaštićeni od 2006. godine, te je zabranjen njihov lov. Oni su noće životinje, stoga preko dana miruju i skupljaju energiju za noćnu potragu za plijenom.

Oni naime ne napadaju ljude, stoga ne čudi da je Fakarava iznimno popularna destinacija među ljubiteljima ronjenja.