Film

Nova predstava kazališta Komedija adaptirana prema kultnom filmu Alfreda Hitchcocka!

Viktoria Mikulić 27. rujna 2018.

Ubojita komedija 39 stepenica na sceni Jazz&Cabaret kluba Kontesa

Kazalište Komedija najavljuje još jednu uzbudljivu sezonu, a brojne ljubitelje odličnih satira, komedija, dramskih i glazbenih djela, dočekat će u potpuno novom ruhu. Čak pet premijera i deset repriza obilježit će 68. sezonu koja će zbog renoviranja gledališta i radova koji su još uvijek u tijeku, započeti na sceni Jazz&Cabaret kluba Kontesa melodramatskom pričom 39 stepenica u režiji Marka Jurage.

Ubojita komedija koju je prema romanu Johna Buchana za film adaptirao Alfred Hitchcock, zaigrat će na novoj Komedijinoj „noćnoj“ sceni, a premijerne nas izvedbe očekuju 11. i 12. listopada 2018. godine.

Godine 1935. Alfred Hitchcock snimio je film “39 stepenica” koji je postigao veliki uspjeh i postao kultni triler noir-filma. Patrick Barlow adaptirao je filmski scenarij za samo četiri glumca, te je tako izvorno špijunski triler s mnoštvom romantike i strasti pretvorio u duhovitu igru s naglaskom na komičnim situacijama, farsi i parodiji koja se postiže prvenstveno kazališnim sredstvima i iznimnom glumačkom vještinom.

Adaptacija prošlostoljetnog filmskog klasika postala je jednom od najuspješnijih dramskih predstava posljednjih deset godina na Broadwayu, a postigla je izuzetan uspjeh i na londonskom West Endu. Kuriozitet ove predstave je da samo jedan glumac tumači jedan lik – “junaka”, Richarda Hannayja kojeg će interpretirati Goran Malus. Jedina glumica u predstavi – Jasna Palić Picukarić – tumači tri “heroine”, a Saša Buneta i Davor Svedružić tumače čak skoro 30 likova, u pojedinim scenama i po tri istovremeno. Upravo u toj igri i duhovitim komentarima noir-žanra ova triler – komedija postaje urnebesna zabava – ubojita komedija.

A osim 39 stepenica, omiljeno zagrebačko kazalište ove će sezone obilježiti još četiri premijere. Prva na rasporedu, kojom će i službeno biti otvorena obnovljena kazališna dvorana, je komedija Tulum u samostanu Michaela Wynnea, a priča o neobičnoj novogodišnjoj zabavi u ukletom samostanu u režiji Ive Bukvić na rasporedu je krajem studenog. Zoran Mužić zadužen je za režiju komedije Legenda o svetom Muhli autora Mate Matešića čija nas premijera očekuje u veljači 2019. godine, a vodi nas u srednjovjekovnu Imotsku krajinu te spaja fantastiku, religiju i grotesku.

U proljeće se sprema i prava glazbena poslastica – premijera rock opere Jesus Christ Superstar, autora Tima Ricea i Andrewa Lloyda Webbera te u režiji Damira Lončara. Na rasporedu je u ožujku, a govori o posljednjih sedam dana života Isusa iz Nazareta. Posljednja ovosezonska premijera je komedija Zaljubljeni Shakespeare autora Marca Normana, Toma Stopparda, Leea Halla I Paddy Cunneen, a bit će postavljena u svibnju, u koprodukciji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Varaždinu u režiji Stanislava Slovaka.

Predstava prikazuje ljubavnu aferu čuvenog dramskog pisca u vrijeme kada je pisao Romea i Juliju. Iako izmišljena, priča obiluje brojnim referencama na mnoge Shakespearove drame, a nekoliko je likova utemeljeno na njegovim stvarnim suvremenicima.

Sezona 2018./19. predstavlja i nekoliko repriza pa će na kazališnim daskama ponovno zaigrati mjuzikli Mamma Mia!Bennyja Anderssona i Bjorna Ulvaeusa, Aida Tima Ricea i Eltona Johna i Jalta, Jalta Milana Grgića i Alfija Kabilja, komedije Revizor Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, Opet on Timura Vermesa, Čisto ludilo Paula Portnera i Nije bila peta, bila je deveta Alda Nicolaia te glazbeni krimić Faraon iz Ilice je mrtav Milane Vuković Runjić. Ponovno ćemo gledati i operetu Kneginja Čardaša, a u suradnji s Ansamblom narodnih plesova i pjesama “LADO“ sprema se i veselo božićno prikazanje Narodil se mladi kralj autora Vida Baloga i Tomislava Uhlika.

Budući da u kazalištu “Komedija” traju radovi na obnovi gledališta, prva nas premijera i početak kazališne sezone očekuje krajem studenog. Obavijest o točnom datumu početka, kao i o početku prodaje ulaznica za predstave, saznat će se u narednim danima, a sve ostale informacije dostupne su na službenoj internetskoj stranici, Facebook stranici te Instagram profilu.