FOTO by Instagram @margaux.bnr / @marianatoth_

Putovanja

Lago di Sorapis – bajkovito jezero tirkizne boje koje će vas očarati svojom ljepotom!

Daria Lovrić 23. veljače 2024.

Magična destinacija koju morate posjetiti barem jednom u životu!

Kada bismo cijeli život proveli u potrazi za najljepšim mjestima i samo putovali, ne bi stigli obići najljepše lokacije na Zemlji. Na našem predivnom planetu nalazi se pregršt prirodnih i kulturnih ljepota i taman kada pomislimo da smo upoznati s većinom, shvatimo kako nismo otkrili niti one razvikane.

U potrazi za draguljima u susjedstvu, koji naprosto odišu mirom te besprijekornom i nenadmašnom ljepotom otkrili smo Lago di Sorapis u Italiji – najljepše jezero Dolomita.

Lago di Sorapis – magično mjesto nestvarne ljepote

Jezero Sorapis popularno je izletište koje tijekom cijele godine, posebice u ljetnim mjesecima privlači turiste iz svih dijelova svijeta. Radi svog veličanstvenog izgleda i društvenih mreža danas je popularnije nego ikada jer služi kao savršena kulisa za stvaranje predivnih fotografija.

Za razliku od drugih popularnih jezera u Italiji, do Lago di Sorapis je potrebno planinariti, no ni to ne sprječava ogroman broj ljudi da se otisnu i uživaju na ovoj predivnoj lokaciji.

Legenda o začaranom jezeru

Naime, kao i većina očaravajućih lokacija i ovo tirkizno jezero krije svoju priču. Legenda govori o dobrom i voljenom kralju Sorapisu koji je imao tvrdoglavu i sebičnu kćer Misurinu.

Ona je od oca zatražila na poklon začarano vilinsko ogledalo. Vila je zauzvrat od kralja tražila da se pretvori u planinu kako bi njenoj nastambi pružio hlad. U tom trenutku kćer Misurina krade ogledalo nakon čega se kralj pretvara u planinu Sorapis. Tada Misurina shvaća koliko je njena želja sebična, a njezine suze natapaju podnožje planine i stvaraju jezero Sorapis u kojem se do dan danas reflektira obris nekadašnjeg kralja Sorapisa.

Planinarska staza do Lago di Sorapis

Moćna planina Sorapis nalazi se na 3.205 metara nadmorske visine, najupečatljiviji šiljak nazvan je Dito di Dio, odnosno prst boga.

Kako bi stigli do jezera, potrebno vam je oko četiri sata aktivnog hodanja, međutim s obzirom na velike količine posjetitelja i usku stazu, očekujte i duži vremenski put. Početak staze nalazi se na oko 12 kilometara od naselja Cortina D’Ampezzo, točnije kod Passo Tre Croci. Na ulazu na stazu broj 215 nalazi se poučna ploča, a sama staza nastala je za vrijeme Prvog svjetskog rata.

Staza u početku prolazi kroz šumu, nakon čega se otvara pogled na okolne planine te slijedi strmiji uspon i zahtjevniji dio staze koji se sastoji od sajli i metalnih stepenica. Nakon vrlo zahtjevnog dijela, slijedi još jedan ulazak u šumu koja vas vodi direktno do jezera Sorapis.

Jezero Sorapis uistinu je posebno mjesto stoga ako se odlučite na putovanje u Italiju, obavezno isplanirajte izlet u Dolomite. Lago di Sorapis očarava svojom nestvarnom ljepotom, međutim najljepše dragulje uvijek je teško pronaći.

Odlučite li se na posjet ovom predivnom jezeru, imajte na umu da se ovdje radi o planinarskoj stazi stoga se prikladno obucite.