FOTO by pexels.com

Ljepota

Koji je vaš tip kose i kojim uljima ju njegovati?

Una Lora Banjac 04. ožujka 2024.

Više manje svi znamo koji je naš tip kože, no što je s kosom?

Znati koji je naš tip kose je ključno da bismo mogli ispravno pristupiti njenoj pravilnoj njezi. Razlikujemo tri tipa poroznosti kose – niski, srednji i visoki stupanj poroznosti, a kosa grublje teksture obično je poroznija od kose finije i srednje fine teksture. Pod poroznost kose misli se na količinu vlage koju je kosa u stanju apsorbirati i zadržati – u skladu sa stupnjem poroznosti određujemo daljnju njegu.

Kako testirati kosu?

Najpoznatiji kućni test je test plutanja –  napunite čašu vodom sobne temperature, odrežite manji pramen čiste kose te ga ubacite u čašu i ostavite da odstoji minutu. Ako se kosa zadrži na površini znači da je niske poroznosti, ako potone onda je visoke poroznosti, a ako se zadrži na sredini znači da je vaša kosa srednje porozna.

Kosa niske poroznosti

Ovaj tip kose obično je najlakše njegovati jer zahtijeva manje održavanja od ostala dva. Kutikule (ljuskice koje tvore vanjski sloj kose) se kod ovog tipa preklapaju i štite kosu te otežavaju prekomjerno prodiranje i upijanje vode ili stranih sastojaka. Za ovaj tip kose najbolja ulja su ulje jojobe, ulje avokada te bademovo i arganovo ulje.

Kosa srednje poroznosti

Kosa ovog tipa može uravnoteženo upijati i zadržavati vlagu, ali povremeno može biti bez sjaja. Takva se kosa lako oblikuje, dugo drži oblikovanu frizuru, dobro podnosi bojenje i na zraku se relativno brzo osuši. Najbolja ulja za ovaj tip kose su ulje crnog kima, ulje sjemenki grožđa, “neem” ulje i ulje sjemenki šipka.

Kosa visoke poroznosti

Kod ovog tipa kose kutikule su široko otvorene, pa kosa lako puca. Frizzy kosa neujednačene teksture te suhoća vlasi pokazatelji su velike poroznosti kose, kojoj snažno pridonose kemijski tretmani, kao što su izbjeljivanje i ravnanje. Takva kosa vlagu brzo upija, ali je teško zadržava. Najbolja ulja za takvu kosu su maslinovo, ricinusovo i kokosovo ulje.

A sada kada ste otkrili koji je vaš tip kose i kako ju pravilno njegovati vrijeme je da vaša kosa zablista u punom sjaju!