FOTO by Instagram @ninchyzunec / @rafaelvarsic

Putovanja

Kamo za vikend? Cerinski vir skriva prirodne ljepote i gastronomsku oazu!

Daria Lovrić 28. lipnja 2023.

Za vrijeme vrućih dana potražite hlad i zelenilo u okrilju Samoborskog gorja

U narednim mjesecima neki će predah od vrućina i visokih temperatura tražiti u primorskim krajevima, dok će oni koji ne podnose vrućine najbolje, svjež i čist zrak potražiti u šumi. Ako ste u potrazi za slikovitim zelenilom poput onoga iz bajki, svježim zrakom i bogatom gastro ponudom, imamo rješenje.

Poznavatelji samoborskih brežuljaka zasigurno znaju za vodeni dragulj imena Cerinski vir i planinarsku stazu koja ga povezuje s izletištem koji nudi bogatu gastronomsku trpezu.

Staza koja vodi do Cerinskog vira počinje u mjestu Smerovišće, u kojem se nalazi poznato izletište Dumić. Radi se o obiteljskom obrtu koji na zelenoj i rascvjetaloj terasi za svoje planinare i goste priprema tradicionalne samoborske delicije s domaćim namirnicama uz čašu dobrog vina i prekrasan pogled.

Od samog izletišta do slapa vodi staza duga oko dva kilometra duž koje se pruža pogled na bujnu šumu. Nakon svega desetak minuta hoda ugledat ćete deset metara visok slap koji će vas omamiti svojom ljepotom.

Cerinski vir nazivaju najslikovitijim slapom Samoborskog kraja, no dugo je do njega bilo vrlo teško doći. Kako se nalazio u kanjonu Javoračkog potoka, put do njega bio je pun prepreka, dok članovi HPD-a Sveti Patrik nisu uredili planinarski dom na Cerini, očistili dio potoka Javorec te prokrčili stazu i postavili mostiće preko potoka.

Iako kažu da je Cerinski vir najljepši u proljeće ili jeseni jer je najbogatiji vodom, ovo je savršena lokacija za sve ljubitelje prirode koji traže osvježenje od velikih vrućina.