Kultura

Kakvo se značenje krije iza kojeg poljupca?

admin 13. veljače 2024.

Donosimo vam 11 vrsta poljubaca i njihovo značenje

Kao što svi znamo, osmijeh je druga najljepša stvar koju osoba može učiniti sa svojim usnama. Prva i najljepša bio je i ostao poljubac. No znate li što znači poljubac u čelo, a što je zapravo poljubac leptira i zašto se ljubimo?

Od puse do strastvene razmjene poljubaca – gestom ljubljenja izražavamo bliskost i privrženost te pokazujemo osjećaj povezanosti s drugom osobom.

Kada majka poljubi svoje dijete, taj čin djeluje umirujuće, a s druge strane, njime izražavamo duboku ljubav. Upravo tako jačamo međusobne odnose od najranije dobi te bi tako trebalo biti i s našim partnerima s kojima razmjenjujemo poljupce kasnije u životu.

Postoji bezbroj različitih načina ljubljenja i svaki od njih ima svoje značenje.

11 vrsta poljubaca i njihovo značenje

Poljubac u nos – “Sviđaš mi se!”

Ova vrsta poljupca izvorno potječe s Novog Zelanda zahvaljujući njihovom ritualu “njuškanja“. Slatko dodirivanje nosevima između ljubavnika znači nešto poput: “Sviđaš mi se!” i simbolizira bliskost, prisnost i nježnost.

Poljubac u čelo (ili anđeoski poljubac) – “Poštujem te!”

Voli li vas vaš partner ljubiti u čelo? Takvim poljupcem iskazuje se veliko poštovanje, a kao što već i vrapci na grani znaju – partnerovo poštovanje i uvažavanje predstavljaju osnovu stabilne i sretne veze koju odlikuje ravnopravnost.

Poljubac za laku noć – “Zaštitit ću te!”

Parovi koji se svake večeri prije spavanja ljube i jedno drugom požele laku noć, iskazuju jedno drugome brižnost te pružaju sigurnost prije odlaska u zemlju snova. Takvo značenje upravo i jest razlog zašto je poljubac za laku noć lijep ritual u mnogim obiteljima.

Poljubac u obraz – “Pozdrav”, “Čestitamo” ili “Doviđenja”

Poljubac u desni i lijevi obraz često se koristi kao pozdrav među dobrim prijateljima i rodbinom. Ovako se nerijetko iskazuje i zahvalnost ili se nekomu nešto čestita, a često je jedino značenje sadržano u ovom poljupcu čista pristojnost.

Poljubac u ruku – “Obožavam te!”

Iako više nije baš u modi, poljubac u ruku iz tog je razloga još šarmantniji. Pravi džentlmeni koriste ga kako bi ženama iskazali svoju zahvalnost i divljenje.

Poljubac leptira – “Želim te”

Poljubac leptira ne uključuje usne, nego trepavice. Neka vaše trepavice lepršaju na partnerovim očima, obrazima, ustima ili čelu, što ćete postići nježnim pokretima gore-dolje. Ovakvi nježni poljupci označavaju snažnu povezanost.

Zračni poljubac – “Nedostajat ćeš mi!”

Poljubac na daljinu ili poljubac otpuhnut zrakom – često se koristi kao poljubac na rastanku. Poljubite vlastiti dlan, a zatim poljubac puhnete prema partneru koji poljubac može uhvatiti u zraku i pritisnuti ga na svoje usne ili na svoje srce. Ovakav poljubac ima osobito lijepo značenje otkrivanja vaših osjećaja prema drugoj osobi.

Holivudski poljubac – “Zaljubljen sam i svi bi to trebali znati!”

Nijedan romantični film ne može proći bez romantičnog holivudskog poljupca. Muškarac uzima svoju ljubavnicu u naručje, zaljulja je u stranu i nježno se nagne kako bi je poljubio. Ili, žena podigne nogu tijekom romantičnog poljupca i potpuno se prepusti trenutku. Jesu li takvi prizori patetični ili romantični? Odluka je na vama.

Francuski poljubac – “Volim te!”

Francuski poljubac, najintimniji je način ljubljenja. Igra jezicima osobito je erotična. Ovakav poljubac simbolizira snažnu povezanost i ljubavne iskre između onih koji se ljube.

Poljubac u vrat – “Želim te!”

Poljupcem u vrat iskazuje se jasna poruka: “Želim te!” Budući da je ovaj dio tijela posebno osjetljiva, erogena zona, najčešće služi kao predigra za romantične sate provedene u dvoje.

Vjenčani poljubac – “Zauvijek tvoj!”

Značenje ovog poljupca ne treba puno tumačiti. To je prvi poljubac koji mladenci međusobno izmijene nakon svečanog čina vjenčanja. Mnogi ga dožive samo jednom u životu no ima i izuzetaka koji ga iskuse više puta.

Poljubac također ovisi o situaciji i odnosu među ljudima. Zato uvijek slušajte svoj osjećaj kako biste prepoznali ispravno značenje poljupca!

Autor teksta: Una Lora Banjac