FOTO by Histrion

Kultura

Još jedno nezaobilazno ljeto na zagrebačkoj Opatovini uz predstavu “Krčmarica Purgerica!”

Viktoria Mikulić 30. lipnja 2023.

Idućeg četvrtka otvara se 38. zagrebačko histrionsko ljeto!

Jeste li spremni za još jedno ljeto prepuno smijeha i dobrih vibracija na Opatovini uz predstavu “Krčmarica Purgerica?”

O predstavi:

Carlo Goldoni je sredinom 18. stoljeća napisao komediju „Gostioničarka Mirandolina“ u kojoj je odbacio tada već istrošene konvencije komedije dell’arte i na pozornicu izveo likove kakvi su se susretali na mletačkim kanalima, salonima i gostionicama. Venecijanka Mirandolina točno 270 godina nakon praizvedbe na histrionsku pozornicu stupa kao Barica, krčmarica-Purgerica, naša suvremenica. Barica je središte svojega maloga svemira, art cafféa „Kod Purgerice“ smještenog u povijesnoj Prišlinovoj kuli na Opatovini, oko koje kao sateliti obigravaju muškarci privučeni neodoljivom gravitacijskom silom njezina šarma i ljepote, a Barica u toj igri uživa jednako kao i njezini udvarači.

Isti porivi koji su Goldonijeve likove pokretali u Mlecima 18. stoljeća, pokreću ih i u Zagrebu 21. stoljeća: političari nastupaju za govornicama, umjetnici na otvorenjima, a gotovo svi ostali u virtualnom cirkusu društvenih mreža. Na tom sajmu taštine nitko nije čist, a „Krčmarica Purgerica“ navodi nas sve da se zamislimo nad tom igrom i nasmijemo se apsurdima našega vremena.

Predstavu izvode brojna poznata glumačka lica: Dea Presečki, Jakov Zovko, Marko Hergešić, Bogdan Ilić, Lara Nekić, Klara Fiolić, Ivan Grčić i Denis Bosak.

Predstava će igrati svaki dan osim nedjelje i ponedjeljka. Od idućeg četvrtka, 06.07. zaključno s 12.08. možete je pogledati u 21h, a od 16.08. pa sve do 02.09. izvodit će se u 20h.

Ulaznice možete rezervirati u Histrionskom domu na adresi Ilica 90.

Blagajna u parku Opatovina će raditi dva sata prije izvedbe, gdje će biti moguća kupnja ulaznica za predstavu koja je taj dan.