FOTO by Instagram @cillianmurphyofficiall / @oscars_awards.2.0.2.4 / @modacorriere / @corriere

Film

Jeste li sinoć gledali dodjelu Oscara?

Una Lora Banjac 11. ožujka 2024.

Tko je pomeo konkurenciju, a tko se najljepše odjenuo, donosimo u nastavku...

Sinoć (tj. noćas) se održala 96. ceremonija dodjela Oscara koju je predstavila Akademija filmske umjetnosti i znanosti u Dolby Theatreu u Hollywoodu.

Najpoznatiju je filmsku ceremoniju po četvrti puta vodio komičar Jimmy Kimmel, a tijekom gala svečanosti, Akademija filmske umjetnosti dodijelila je Oscara u 23 kategorije u čast filmova objavljenih 2023. godine.

Oppenheimer je osvojio sedam vodećih nagrada, uključujući i najbolji film. Biografski film o ocu atomske bombe, J. Robertu Oppenheimeru u režiji Christophera Nolana, osvojio je nagrade za najboljeg glumca, najboljeg sporednog glumca, najbolju filmsku montažu, najbolju kinematografiju, najbolju glazbu i najbolju režiju te time pomeo konkurenciju!

Instagram @modacorriere @corriere

Ostali veliki pobjednici uključuju Poor Things s četiri nagrade i The Zone of Interest s dvije. Dok su American Fiction, Anatomy of a Fall, Barbie, The Boy and the Heron, Godzilla Minus One, The Holdovers, The Last Repair Shop, 20 Days in Mariupol i War Is Over! osvojili su po jednu nagradu.

Za iznenađenje večeri pobrinula se Emma Stone koja je osvojila Oscara za najbolju glumicu u filmu Poor Things za ulogu Belle Baxter.

“Malo mi je glas otišao. Žene u ovoj kategoriji su čudesne. Volim vas. Velika mi je čast što ovo radimo zajedno. Neki sam dan imala napad panike da bi se ovo moglo dogoditi. Međutim, nije stvar u meni. Nego u svima koji smo radili zajedno. Velika mi je čast što ovo mogu podijeliti s članovima filmske ekipe.”

Rekla je vidno iznenađena Emma koja je zablistala u prekrasnoj, blago mint peplum haljini modne kuće Louis Vuitton.

Instagram @modacorriere @corriere

Osim ove prekrasne glumice, na crvenom je tepihu zablistala i najpoznatija Barbie – Margot Robbie u crnoj šljokičastoj Versace haljini. Zendaya u upečatljivoj ružičastoj haljini s metalik uzorkom palme modne kuće Armani te Jennifer Lawrence u divnoj, točkastoj Dior haljini.

Instagram @modacorriere @corriere
Instagram @modacorriere @corriere

Iako je Oscar najpoznatija filmska ceremonija, društvene mreže neprestano bruje o Johnu Ceni koji je kategoriju za najbolju kostimografiju predstavio „k’o od majke rođen“.

Za jedne je ovo sjajan skeč dok je za druge potpuno neprimjereno dodjeli Oscara – mi ćemo se složiti da je ovo definitivno scena koja izaziva različite reakcije te vama prepuštamo finalnu prosudbu!