FOTO by Instagram @am90_photography / @m.a.s.s.a.l / @zagreb.magic.advent

Zabava

Advent u Zagrebu ove godine donosi mnoštvo noviteta!

Daria Lovrić 05. prosinca 2023.

Jeste li već posjetili neke od lokacija?

Diljem Hrvatske započeo je Advent, a gradovi se iz godine u godinu trude poboljšati i proširiti ponudu kako bi privukli što više posjetitelja i uveli ih u blagdanski mood. Ove sezone naša metropola pripremila je mnoštvo atrakcija, lokacija i noviteta.

Od 2. prosinca do 7. siječnja, glavnim će se gradom rasuti svjetlost tisuća i tisuća lampica, šireći blagost i romansu kakvu pruža samo adventsko vrijeme. Na ulicama, trgovima, šetalištima i parkovima moći ćete uživati u šalici kuhanog vina ili vruće čokolade.

Program je ove godine podijeljen u nekoliko glavnih kategorija kao što su Gastro ADVENTura, Glazba u Adventu, Kultura u Adventu, Jingle all the way, Advent Décor, a posebno ističemo Junior Advent i Vau mijau Advent.

Službeno otvaranje adventa započelo je paljenjem prve adventske svijeće na Trgu bana Josipa Jelačića, otvoren je Ledni park i upaljene lampice na drugim lokacijama.

Većina njih svoja je vrata otvorila 2. prosinca, međutim nekoliko njih kreću kasnije, poput programa ‘Veliki, veliki Božić na Svačićevom trgu koji počinje 9. prosinca, ‘Bal na Mažurancu’ 15. prosinca, a ‘Ledena bajka u Ribnjaku’ 16. prosinca.

Šest lokacija može se pohvaliti odličnom ugostiteljskom ponudom – Ledeni park na Trgu kralja Tomislava, Fuliranje na Strossmayerovom trgu, Slatki Zrinjevac, Baš Naš na Trgu bana Jelačića, Advent na EU trgu te Matoš i mačke u Masarykovoj ulici.

Tijekom adventa posjetitelje očekuje oko stotinu raznih koncerata. Obilježit će se i 50 godina Dvorane Vatroslav Lisinski, organizirat će se i koncerti na Gornjem gradu, a poseban štih pružat će i koncerti s božićnih balkona.

Od kulturnih događanja, izdvaja se Advent u divljem srcu grada, Obrtnički Advent, ‘Najkraći dan’ – ciklus kratkog filma, zatim ‘flash mob’ u tramvaju, Advent u Etnografskom muzeju i izložba ‘Slatki sveci’ i druge kulturne manifestacije.