Putovanja

9 razloga zašto biste trebali putovati!

Engineer 25. svibnja 2019.

Nekada su putovanja bila jako skupa, morala su se planirati mjesecima ili godinama unaprijed...

Svijet nije bio dostupan kao danas, nije bilo interneta da ljudima omogući mnogo lakše snalaženje, popuste, sve se moramo sređivati preko putničkih agencija i sl. Danas je situacija potpuno drugačija. Svijet je globalno selo. Iskoristite to.

Razlog 1

Putovanje omogućuje osobi da se makne iz svakodnevice na koju je navikla i koja ju može umarati, gušiti, oduzimati joj pozitivnu energiju jer se nalazi u stanju dosadne rutine koju je potrebno razbiti, čak i nakratko.

Razlog 2

Putovanje nam može dovesti nove ljude u život, novu energiju, a oni nas mogu potaknuti na daljnje uzbudljive avanture koje će nas izvesti iz komfor zone i obogatiti naš život novim iskustvima.

Razlog 3

Putovanje je također odličan način da nas izazove pogotovo ako nismo skloni promjenama i bojimo ih se, ili nas čine nesigurnima. Kada dođemo na neku novu lokaciju nikada ne znamo zasigurno što nas čeka, iznenađenja su česta pojava. Tako jačamo karakter i sigurnost u sami sebe.

Razlog 4

Putovanje nas potiče da upoznamo neke nove običaje, kulture, tradicije, samu povijest mjesta ili zemlje. Tako obogaćujemo i svoj intelekt, znanje geografije, opće kulture, povijesti i sl. Čak i kada mislimo da znamo puno, putovanja nas uvijek iznenade i pokažu nam da uvijek ima mjesta za neka nova saznanja.

Razlog 5

Putovanje nam može pomoći u nekoj bitnoj odluci koju moramo u životu donijeti. Primjerice, dvoumite se između dva posla, dvoumite se između dvije destinacije gdje želite preseliti pa čak i banalnih stvari koje nam ne znače toliko u životu, promjena lokacije, ljudi, energije, može nam pomoći u odluci. Nekada je potrebno maknuti se od dobro poznate okoline da bismo shvatili što zapravo želimo.

Razlog 6

Kao stanovnici ovog planeta ne znamo ni koliko toga propuštamo dok se ne usudimo i krenemo istraživati. Bilo bi tragično ne iskoristiti sve boje koje nam paleta nudi, ne isprobati svaku slasticu u dućanu, jer, kako ćemo znati što nam odgovara ako ne isprobamo. Ovaj planet nudi mnoštvo divnih mogućnosti i lokacija, trebamo se samo usuditi istražiti ih.

Razlog 7

Širiti horizonte možemo samo ako putujemo i iskusimo kako drugi narodi doživljavaju iste situacije, kakve običaje imaju, kada smo okruženi energijom koja bi nam inače bila strana. Svi smo stanovnici istog planeta, ali imamo veoma različite percepcije istih pojava i stvari. Kada krenete istraživati ove činjenice, bit ćete zadivljeni.

Razlog 8

Kaže se u narodu: “koliko jezika govorite, toliko vrijedite”.

Naravno, veoma mali broj ljudi su svjetski poligloti i raspolažu znanjem velikog broja jezika, to nitko od vas ne očekuje. Ali, posjetiti stranu zemlju i naučiti pokoju frazu ili lijepu riječ može vas dovesti daleko u životu. Nikada ne znate kada ćete imati šansu pokazati to znanje koje bi vam moglo dovesti neku zanimljivu suradnju, novo prijateljstvo, uostalom, sjetite se kako je lijepo čuti kada nam stranac zahvali na našem jeziku.

Razlog 9

Jednostavno, znatiželja.

Ovaj razlog bi trebao biti već organski u nama. Nemoguće je da vas ne zanima što ovaj planet osim vaše zemlje još nudi. Zapravo, razmislite koliko uopće svoju zemlju poznajete, sigurno možete već i lokalno početi istraživati. Kada krenete, nećete moći prestati. Zarazno je.

Namaste

 

Autor teksta: Igor Marley Bašić, mag. philol. angl/germ.

Instagram: igor.marley.basic

Founder of: https://fabulousblogger.com/