RECEPT: Sočna torta od jabuka i čokolade
Tko je za komad ove prefine torte?
Volim kad tortu mogu pripremiti u jednoj zdjeli. Kad ne moram odvajati žumanjke i bjelanjke. Kad se sve miksa u jednoj zdjeli. Volim jednostavnost, ali volim i da to ispadne fino, ukusno i sočno.
Takva je i ova torta, koju možete, a i ne morate raditi s preljevom koji je dolje naveden. Možete koristiti neki drugi ili nijedan. U svakom slučaju ćete se fino zasladiti.
Sastojci
Za biskvit
- 2 jaja
- Pola šalice šećera
- 1 šalica ulja
- 3 žlice kakaa
- 1 prašak za pecivo
- 1 šalica griza
- 1 šalica sjeckanih oraha
- 3 oguljene i naribane jabuke (neocijeđene)
Preljev
- 100 g maslaca
- 200 g čokolade za kuhanje
- Pola šalice šećera
- 1 šalica mlijeka
Sočna torta od jabuka i čokolade
Priprema – Biskvit
1. Upalite pećnicu na 180 stupnjeva. Koristite šalicu za čaj, onu veliku najobičniju. Mikserom umutite jaja sa šećerom, dodajte ulje, kakao i prašak za pecivo. Miksajte minutu-dvije dok se sve ne sjedini.
2. U smjesu dodajte griz i sjeckane orahe, koje ste prethodno nasjeckali nožem (ili u blenderu), ali ne do kraja, neka ostanu komadići koji će se kasnije fino osjetiti. Špatulum sve izmiješajte.
3. Jabuke ogulite i dodajte u smjesu i miješajte dok se sve ne sjedini. Nemojte ih cijediti, jer će sok dati sočnost.
4. Kalup za tortu premažite s malo maslaca, pobrašnite i višak brašna istresite van. Smjesu ulijte u kalup i pecite 30-35 minuta, ovisno o pećnici. Probajte sa čačkalicom kad je gotovo.
Za to vrijeme napravite preljev:
1.Sve sastojke stavite u lonac, grijte do vrenja, miješajte i kad zavrije kuhajte još 5 minuta na laganoj vatri, da se zgusne. Kad je gotovo, ostavite na hladnom (vani ili kraće u zamrzivaču) sat vremena da se stisne.
2.Preljev prelijte preko torte i ostavite ju preko noći u frižideru.
Dobar tek i uživajte!
Autor teksta: Tea Čizmek Mesarić
###
Tea Čizmek Mesarić je prvenstveno majka i supruga, a zatim i osnivačica uspješnog bloga mamika.com.hr. Ona je zaljubljenica u pisanje, fotografiju, hranu i vino, pse te male stvari u životu. Osim što nam donosi zanimljive i ukusne recepte, u svojim kolumnama piše o svakodnevnom životu i majčinstvu s kojim bi se mnoge pripadnice nježnijeg spola mogle poistovjetiti. Vjerujemo da ćete pronaći nadahnuće u nekima od njezinih tekstova.