Recepti

RECEPT: Najfiniji hrskavi keksi za Djeda Mraza

Engineer 21. prosinca 2018.

Budući da nam uskoro dolazi Djed Mraz, bio bi red da mu pripremimo najfinije kekse...

Ipak on uveseljava milijune djece širom svijeta (male i velike), a i jako se puno naradi u ovom razdoblju, pa mislim da zaslužuje omastiti brk ovako finim i hrskavim keksima kada nam dođe u posjetu.

Sastojci:

  • 250 g brašna
  • 250 g mljevenih badema
  • 100 g šećera u prahu
  • 230 g svinjske masti
  • Prstohvat soli

Priprema:

1. Bademe sameljite (ali ne skroz do kraja, neka ostanu komadići koji će se fino osjetiti dok ćete jesti kekse) i tostirajte ih u pećnici pola sata na 120 stupnjeva (ili kupite gotovo bademovo brašno). Ostavite da se ohladi.

2. Samljevene bademe stavite u jednu posudu i dodajte brašno, šećer u prahu i sol, te sve skupa promiješajte.

3. Dodajte svinjsku mast i zamijesite tijesto. Možda će vam se u početku činiti da tu nešto ne valja, da se mast nikada neće spojiti s brašnom, ali hoće, za koju minutu.

4. Tijesto treba staviti na prozirnu foliju i razvaljati u obliku valjka, promjera oko 4-5 cm, otprilike kao na fotografiji niže:

5.Ostavite tijesto sat vremena u frižideru, da se stisne i da se kasnije može lakše oblikovati.

6.Upalite pećnicu na 180 stupnjeva. Tijesto prerežite na 4 dijela, pa svaki dio na još 5 dijelova, kako biste dobili 20 komada. Svaki uzmite i oblikujte kuglicu od njega. Stavite na papir za pečenje. Pecite 15 minuta.

Tijekom pečenja, kuglice će se smanjiti kao da su se rastopile i dodirivat će jedna drugu, ali svejedno će se ispeći.

7.Kad se ohlade, pospite ih šećerom u prahu.

Preporučujem da ih sakrijete od ostalih ukućana, jer su toliko fini i hrskavi, da sigurno neće dočekati djeda Mraza.

P.S. Ne zaboravite na čašu mlijeka za našeg Djedicu!

U našoj kući to je oduvijek bio Djed Mraz i ostat će takav. Vi ga slobodno nazovite Božićnjakom ili nekim trećim imenom, nebitno je ime, bitno je veselje koje u vama izaziva.

 

Autor teksta: Tea Čizmek Mesarić

www.facebook.com/mamika.tea/

www.instagram.com/mamika.tea/

 

###

Tea  Čizmek Mesarić je prvenstveno majka i supruga, a zatim i osnivačica uspješnog bloga mamika.com.hr. Ona je zaljubljenica u pisanje, fotografiju, hranu i vino, pse te male stvari u životu. Osim što nam donosi zanimljive i ukusne recepte, u svojim kolumnama piše o svakodnevnom životu i majčinstvu s kojim bi se mnoge pripadnice nježnijeg spola mogle poistovjetiti. Vjerujemo da ćete pronaći nadahnuće u nekima od njezinih tekstova.