Iće & piće

RECEPT: Lagana torta od jagoda i sira!

Engineer 03. lipnja 2019.

Sunčano vrijeme odličan je razlog za osvježavajuć desert!

Torta od jagoda i sira nastala je za potrebe jednog natječaja, međutim, tamo nije polučila neke rezultate, stoga je došlo vrijeme da ju podijelim i ovdje s vama, u nadi da će kod vas izazvati bar malo veće oduševljenje. Biskvit je čokoladni, krema je od sira, pa se na kraju dobije okus stracciatelle kad se sve pomiješa u ustima.

U kremu od torte ubacila sam izvrsne pločice First in the raw, okus Pumpkin head i Very sour cherry. To su “energetske pločice, zdrav zalogaj pri ruci – odabir koji u tijelu stvara osjećaj well-beinga”, kako za njih kažu simpatični vlasnici iz Rijeke.

Pločice se mogu jesti same, naravno. One su sirove, kombinacija suhog voća i orašastih plodova. Dobro dođu kada ste negdje u žurbi pa nemate vremena pripremati zdrav obrok, a pekare zaobilazite u širokom luku, jer ljeto je iza ugla.

Mjere su za mali kalup za tortu, promjera oko 15 cm. Za kalup klasične veličine treba poduplati navedene sastojke.

Sastojci: 

Za biskvit

  • 125 g maslaca
  • 125 g čokolade za kuhanje
  • 60 g šećera
  • 3 jaja
  • 50 g glatkog brašna (ili mljevenih badema/lješnjaka)
  • Pola vrećice praška za pecivo

Za kremu

  • 200 g sirnog namaza
  • 250 g mascarponea
  • 50 g šećera ili meda
  • 2 pločice First in the raw (Pločice možete zamijeniti dodavanjem suhih marelica, šljiva ili datulja, otprilike 100 g sve skupa. Prvo ih namočite u vodi, neka odstoje pola sata). A možete i bez ovog sastojka, samo onda pojačajte šećer/med za duplo.

Za slaganje torte

  • 150 g jagoda

Priprema:

1. Upaliti pećnicu na 180. Čokoladu i maslac otopiti na pari.

2. Za to vrijeme pomiješati suhe sastojke (šećer, brašno, prašak za pecivo), dodati jaja i s pjenjačom sve dobro izmiješati.

3. Smjesu čokolade i maslaca istresti u zdjelu sa suhim sastojcima, sve izmiješati sa špatulom dok se sve ne sjedini, izliti u kalup i staviti peći 15-20 minuta. Ostaviti da se ohladi.

4. Za to vrijeme napraviti kremu tako da se svi sastojci izmiješaju u blenderu.

5. Jagode prerezati po pola i stavljati jednu po jednu polovicu (naopačke) i svaku polovicu zagrnuti s kremom da ne bi pala. Postupak ponavljati sve dok se cijeli kalup ne popuni jagodama. Nije moguće poredati sve jagode odjednom pa onda staviti kremu, jer jagode ne mogu same stajati.

6. Ostaviti u frižideru preko noći.

U slast!

Autor teksta: Tea Čizmek Mesarić

www.facebook.com/mamika.tea/

www.instagram.com/mamika.tea/

###

Tea  Čizmek Mesarić je prvenstveno majka i supruga, a zatim i osnivačica uspješnog bloga mamika.com.hr. Ona je zaljubljenica u pisanje, fotografiju, hranu i vino, pse te male stvari u životu. Osim što nam donosi zanimljive i ukusne recepte, u svojim kolumnama piše o svakodnevnom životu i majčinstvu s kojim bi se mnoge pripadnice nježnijeg spola mogle poistovjetiti. Vjerujemo da ćete pronaći nadahnuće u nekima od njezinih tekstova.