Dom

RECEPT: Krafne iz pećnice!

Nina Stojanov 07. studenoga 2019.

Predivne već na prvi pogled, ukusne i bez masnoće...

Kao dijete najviše sam se veselila ovom periodu godine jer bi mamina kuhinja često zamirisala krafnama. Tome se obje zahvaljujemo baki, koja je u naša srca unijela ljubav prema slasticama i hrani općenito.

Ja se uvijek radujem novitetima i novim iskustvima, stoga vam donosim recept za krafne iz pećnice. Očaravajuće su mekane, ukusne i mirišljave. Bez masnoća i okusa prženog ulja. Već sam izgled će vas oduševiti.

Sastojci koji su vam potrebni:

  • 600 g glatkog brašna
  • 1 kocka svježeg kvasca
  • Prstohvat soli
  • 200 ml mlijeka
  • 3 jaja
  • 3 žlice šećera
  • 2 vanilin šećera
  • Malo ruma
  • Korica naribanog limuna
  • 100 ml ulja

Još će vam trebati:

  • Šećer u prahu
  • Marmelada ili nutella za punjenje
  • Maslac i žumanjak za premazivanje

Priprema:

1. U toplo mlijeko razmrvite kvasac sa žličicom šećera.

2. U veću posudu stavite brašno, sol, šećer i vaniliju, zatim dodajte gotov pripremljen kvasac. Naposljetku, dodajte ulje, rum i ostale sastojke.

3. Zamijesite tijesto.

4. Trebate dobiti predivno, mekano tijesto koje ćete malo pobrašniti i prekriti krpom, te ostaviti na toplom mjestu da se diže.

5. Kad je tijesto postiglo svoj dupli volumen, razmijesite ga i odvajajte rukom oblike malene loptice. Razvaljajte u malene krugove i svaki nadjenite s jednom žlicom nadjeva po želji.

Spajate ih na sljedeći način:

1. Prvo spojite lijeve i desne rubove kao na slici. Zatim druge dvije. Na taj način ćete spriječiti da vam nadjev pri pečenju ne izađe van. Sama izrada je slična onoj kod pravljenja buhtli.

2. Na pobrašnjenu podlogu stavljate lopticu jednu do druge. Nemojte preblizu da se pri ponovnom dizanju ne zalijepe. Ostavite ih još pola sata neka odmaraju.

3. Upalite pećnicu na 180°c stupnjeva.

4. Dok se pećnica grije, loptice lagano dlanom pritisnite da stvorite oblik krafni.

5. U široku tepsiju na papir za pečenje slažite ih ali udaljene jednu od druge.

6. U manjoj posudici rastopite malo maslaca, pa umiješajte jaje. Premažite tijesto.

7. Kad se pećnica ugrijala, pecite ih oko 20 min. Od ovih sastojaka trebate dobiti oko petnaest krafni.

8. Ohlađene krafne, pospite šećerom u prahu i možete krenuti uživati u njima!

U slast!

www.facebook.com/DalmatianthingswithNina

www.instagram.com/dalmatian_things_with_nina

Autor teksta: Nina Stojanov

 

###

Nina Stojanov, 30-godišnjakinja i majka dvoje djece po struci je komercijalist, no u slobodno vrijeme njeguje svoju strast prema kuhanju, slasticama i delicijama. Ljubav prema kulinarstvu vidljiva je u svakom od njezinih ukusnih recepata koje rado dijeli s drugima na svojim društvenim mrežama – Facebook i Instagramu. Također, o svemu opširnije piše na svom blogu pod nazivom ‘Dalmatian things with Nina‘, a koje sada imate priliku vidjeti i na našem portalu Elegant.hr!