Zabava

Znate li zašto je danas najdepresivniji dan u godini?

Mia Vodopija 15. siječnja 2024.

Treći ponedjeljak u siječnju nije sretan dan…

Sigurno ste do sada čuli za dane koji su najsretniji, najduži, najkreativniji ili neki drugi superlativ. No, koliko ste upoznati s onim najdepresivnijim danom u godini?

Treći ponedjeljak u siječnju posljednjih se 17 godina proglašava “najdepresivnijim danom u godini”. U Ujedinjenom Kraljevstvu ovaj dan se popularno nazvana “Blue Monday” ili ‘plavi (odnosno tužni) ponedjeljak’.

Za one koji nisu znali, autor čitavog koncepta je britanski psiholog Cliff Arnall, kojeg je 2005. godine turistička agencija Sky Travel zadužila da procijeni koji je najbolji dan za rezerviranje ljetnog odmora kako bi promovirali svoju ponudu odmora i putovanja. Arnall je držao brojne radionice o stresu i sreći, pa je iskustva polaznika nekako sažeo u svoju formulu, koja je sugerirala da je baš treći ponedjeljak u siječnju ‘posebno depresivan’.

No, i sam autor termina Cliff Arnall 2018. godine za britanski Independent se ispričao, poručivši da mu nikad nije bila namjera da taj dan zvuči negativno, nego da inspirira ljude na aktivnost i donošenje važnih odluka. Iako je već ranije pozvao ljude da ignoriraju taj dan, to nije spriječilo marketinške tvrtke da manipuliraju tim konceptom i koriste ga kao odličnu mogućnost za prodaju svega i svačeg.

Stručnjaci upozoravaju i kako marketinške kampanje vezane uz “tužni ponedjeljak” omalovažavaju ono što može biti vrlo ozbiljan problem kad je mentalno zdravlje u pitanju. Nakon iznimno teških godina obilježenih pandemijom koronavirusa, potresom koji je pogodio Zagreb, te još težim koji je razorio područje Banovine i nebrojene obitelji ostavio bez krova nad glavom, depresija nije termin koji bi se samo trebao ‘bacati’ okolo.

Najbolji način da se bolje psihički osjećate jest da volontirate svoje vrijeme i/ili donirate svoj novac. Možda ste već donirali za nečiji krov ili nečiju fasadu – u tom slučaju raspitajte se kod obitelji, prijatelja i susjeda možete li im kako pomoći. Učinite nešto lijepo za nekoga kome znate da treba pomoć. Tako će vam taj “najdepresivniji dan u godini” sasvim sigurno biti ljepši i osjećat ćete se bolje.

Iako je ovaj “depresivni ponedjeljak” hladan, bit će uglavnom sunčan, stoga iziđite u šetnju, nazovite ili pošaljite poruku dragim vam osobama i upijajte zlatne zrake sunca koje nam daju vjeru u bolje sutra.