Dom

ŽELIMO IH SVE! Ove dalmatinske čokolade nemaju konkurencije!

Viktoria Mikulić 30. kolovoza 2019.

Posebno se izdvajaju jer su napravljene isključivo od domaćih sastojaka…

Razgovarali smo s Ninom Stojanov, 30-godišnjakinjom i majkom dvoje djece koja je  po struci komercijalist, no u slobodno vrijeme njeguje svoju strast prema kuhanju, slasticama i delicijama. Ljubav prema kulinarstvu vidljiva je u svakom od njezinih ukusnih recepata koje rado dijeli s drugima na svojim društvenim mrežama.

Saznajte što nam je sve otkrila ova food blogerica:

1. Za početak, recite nam kada je sve krenulo? Od kud ideja za pokretanjem food bloga ‘Dalmatian things with nina’?

Sve je krenulo prije nešto više od godine i pola. Uselili smo se u novu kuću, i kada sam kupila novu kuhinju, znala sam odmah da ću u njoj provesti većinu svog vremena spremajući jela za svoje najdraže. Oduvijek sam voljela kuhati, vječito sam nešto smišljala. Krenulo je sasvim slučajno.

Imala sam privatni profil na Instagramu i kako sam izgubila lozinku, napravila sam novi. Umjesto svojih slika, slikala bih jelo koje bi spremila. Malo, pomalo, počele su mi se javljati drage ženice s upitom za recept. I eto me. Radim, slikam, pišem kako mi dođe inspiracija.

2. Pretpostavljamo da je ljubav za kulinarstvom prisutna od ranije dobi? Jesu li i vaša mama i baka s jednakim žarom pripremale jela?

Naučila sam puno od bake i mame. Prije su bila drugačija vremena, i nije bilo toliko mogućnosti kao danas. Da se mene pita, voljela bi da je ono doba zauvijek stalo. Oduvijek su za mene bile ‘meštrice’ u kuhinji. Dok bi one spremale nešto, ja bi sa strane sve promatrala.

Dan danas čuvam svoju malu pregaču i drveni valjak koji mi je baka dala ručno izraditi. I sad kad negdje zapne, ne idem na Internet, samo zovnem mamu da mi otkrije svoje tajne vještine.

3. Pišete li sami recepte za svoje specijalitete?

Većinu recepata osmislila sam sama, pritom mislim većinom na slastice. Možete primijetiti po mojim fotografijama, da pokušavam kroz njih vratiti neki duh djetinjstva koji uvijek čuči u meni. Što se tiče dalmatinske kuhinje i ribljih specijaliteta, tu uskače muž od kojeg crpim sve tajne dobre kuhinje. Pokušavam imati jedinstvenu priču.

4. Koji je bio vaš prvi recept koji ste pripremili? Jeste li bili zadovoljni konačnim rezultatom?

Moje prvo jelo na Instagramu bili su puževi zapečeni u pećnici s mozzarelom i začinima, nakon toga pohane kozice i domaći tartar. I dan danas su kozice svima pun pogodak! Ja sam bila oduševljena s puževima, jer ih inače nisam ljubitelj, ali me zanimalo kakvi su pečeni. Morate probati!

5. Definitivno moramo! Na koji način smišljate što ćete pripremite? Jesu li vam djeca i suprug glavni kritičari i vjetar u leđa?

Kad smišljam recept, prvo spajam sastojke. Obožavam arome i začine, pa se trudim sve dobro kombinirati. Djeca vole većinom sve jesti, i zbilja vole kada kuham, najviše kada su u pitanju kolači.

Kada vide tijesto na stolu, gotovo je, znam da će biti brašna po cijeloj kući. Definitivno su mi vjetar u leđa. A što se tiče muža, on je doista kritičar, ali u dobrom smislu. Izbirljiv je u hrani, tako da on može živjeti samo na ribi i školjkama.

6. Primijetili smo da ste stručnjak i za pripremanje ribljih specijaliteta. Možete li nam nabrojati nekoliko tradicionalnih dalmatinskih jela?

Kada smo već kod dalmatinske hrane, njoj je blog najviše posvećen. To je moja priča. Kada sam tek počela živjeti na moru, nisam mogla zamisliti da ću jesti sve ono što danas obožavam. Čovjek uči dok je živ. Od najomiljenijih tradicionalnih recepata, tu su naravno kroštule, fritule, zapečeni bademi, soparnik i niz drugih u koje sam unijela dašak modernog stila.

View this post on Instagram

Soparnik, tradicionalno dalmatinsko jelo. U prošlosti se pripremao na dane posta i Veliki petak. U osnovi, to je vrlo jednostavno jelo, a sastoji se od malo blitve, mladog luka i peršina, između dva sloja najjednostavnijeg tijesta. Pročitajte koji sve sastojci su vam potrebni i kako ga je lako pripremiti. SASTOJCI ZA TIJESTO: 500 g brašna, 3 žlice maslinovog ulja, 1 čajna žličica soli, 250 ml vode. SASTOJCI ZA NADJEV: 1 kg blitve, 1 vezica mladog luka, 2 žlice nasjeckanog peršina, 50 ml maslinovog ulja, sol po želji. SASTOJCI ZA PREMAZ: 2 žlice maslinovog ulja, 3 režnja češnjaka. Priprema: Od sastojaka za tijesto u zdjeli umijesite glatko tijesto. Podijelite tijesto na dva dijela i ostavite da stoji pokriveno 15 minuta. Dobro operite blitvu i osušite ju. Blitvu izrežite na trakice i stavite u zasebnu zdjelu. Blitvi dodajte ulje, narezani mladi luk i peršin. Dodajte malo soli i dobro izmiješajte. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte pola tijesta u oblik kruga, pa ga stavite na dno velike okrugle tepsije. Po tijestu rasporedite nadjev i na vrh stavite drugi dio razvaljanog tijesta (u obliku kruga). Rubove tijesta spojite i podvrnite prema unutra, u krug sve do kraja. Površinu tijesta lagano izbodite vilicom i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 35-40 minuta. Kada je soparnik gotov, premažite ga mješavinom maslinovog ulja i usitnjenog češnjaka. Pustite da se malo ohladi, pa poslužite. Dobar vam tek! #instamoment #instafood #food #soparnik #tradicija #dalmatinskahrana #recipes #recepti #hrana #foodphotography #foodblogger #lifestyleguide #eeeeeats #frommygarden #instagood #instafood #foods #foodphoto #tradicional #baking #bakinglove #bake #dalmatianthingswithnina

A post shared by Nina Stojanov (@dalmatian_things_with_nina) on

7. Što smatrate najvažnijim adutom kod hrane, da je ukusno, lijepog izgleda, zdravo ili da se brzo pripremi?

Adut u kuhinji? Naravno da je zdravije što je moguće na prvom mjestu! Mora biti ukusno, da vas traže još, a i lijepog izgleda da svakoga privuče! To su te neke glavne osobine. Urednost na
prvom mjestu!

8. Ne znamo što nas je više oduševilo – kikiriki torta, cheesecake s limunom i limetom, torta od borovnica i bijele čokolade ili francuske delicije poput kroasana s bučinim sjemenkama i mini deserta ‘Creme patissiere’. Krije li se među navedenima i vaše omiljeno jelo? Preferirate li više pripremu deserata ili glavnih jela?

Moja najdraža slastica na blogu je definitivno cheesecake! Volim sir, dapače-obožavam sve vrste sira! Tu vrstu kolača sam uvijek obožavala, tako i danas.

View this post on Instagram

🌿🥜𝙺𝚒𝚔𝚒𝚛𝚒𝚔𝚒 𝚝𝚘𝚛𝚝𝚊🥜🌿 U zadnje vrijeme drži me opsesija sa slatko – slanim kombinacijama. Kikiriki mi je najdraža moguća grickalica, koju sam odlučila pretvoriti u predivnu kremu koja podsjeća na King peanut! 🤭🤩🤩 Između je žele od soka naranče od @juicy_sokovi! 🍊 Kako vam se čini!? 🙋‍♀️ #torta #hrana #instamoment #instafood #instastyle #instadaily #instadailyphoto #instaphotography #food #foodphotography #pastrypassion #pastry #pastrylove #dessert #kolaci #slastice #foodbloger #blogerstyle #blogger #details #capture #bestoftheday #delicious #dalmatianthingswithnina

A post shared by Nina Stojanov (@dalmatian_things_with_nina) on

Pitali ste me da li su mi draže slastice ili glavna jela? Pa bez glavnog jela ne bih mogla preživjeti dan, ali isto tako niti bez slatkog! Mora uvijek biti nešto na stolu! Ja i kad sam ljuta radim kolače, to vam je najbolji tretman!

9. Kada gledamo vaše Instagram slike, imamo osjećaj da vi to pripremate kao iz šale te da je uvijek sve savršeno. Sigurni smo da uživo još ljepše izgleda. Pomaže li vam još netko kod ukrašavanja hrane i aranžiranja tijekom fotkanja?

Hvala na divnim pohvalama vezano za moje fotografije, trudim se da izgledaju lijepo. Nekad zbilja složim scenu kao od šale, ali nekad ju slažem i po dva dana. Kada svi odu spavati, tad imam vremena i svoj mir.

Većina ljudi mi je znala pisati takve divne poruke, i govoriti mi da se uistinu osjeti ljubav prema onome što radim. Jako volim slikati i dočarati kroz fotografije bar malo hranu koliko može biti ukusna. Sve sama radim bez ičije pomoći, jer kreativnost držim u sebi još od malih nogu.

10. Ono što bismo posebno izdvojili su vaše dalmatinske čokolade s pomno biranim sastojcima domaćeg uzgoja. Koje sve okuse imate u ponudi te planirate li proširiti asortiman? Također možete li nam otkriti koja je čokolada privukla najviše pozornosti?

Htjela bih napomenuti, da je danas zbilja sve moguće napraviti sam. Ja sam uvijek htjela svoju čokoladu. Da, i zbilja sam ih radila. Na Pinterestu ima more prekrasnih ljudi koji imaju predivne i posebne homemade čokolade. Kad sam ih gledala, mislila sam da je nemoguće.

Ali moguće je, itekako. Skupljala sam sastojke skoro godinu dana jer sam htjela koristiti isključivo svoje domaće dodatke. Svoju domaću lavandu bih sušila, koristila bih domaće bademe, naše maslinovo ulje i suhe smokve, pinjole i slično. Tako sam sama izradila arancine i narancine, te kandirani đumbir. Imala sam posla!

Nabavila sam i ostale bitne sastojke poput kakao maslaca, agavinog sirupa, kakaa s kojima sam radila ključnu masu za čokoladu. Upustila sam se u avanturu i uživala! Najviše pažnje je dobila čokolada s maslinovim uljem i smokvama!

Imala sam poslovnih prijedloga i dosta upita baš za nju, ali nisam se nikad dovoljno ohrabrila za veći korak. Ima vremena!

11. I za kraj, zamolit ćemo vas da podijelite s našim čitateljicama jedan od trikova koji je vama itekako pomogao u počecima?

Svaka domaćica ima svoje tips&tricks. Dok sam se u početku možda mučila s nekim stvarima, naučiš s vremenom i sam. Kod osjetljivog tijesta nemojte se mučiti valjati ga na određenim podlogama ili stolu, već to odmah radite na papiru za pečenje. Neće vam se lijepiti i olakšat će vam posao odmah u startu. Kod pripreme umaka, marmelada i slično – šećer uvijek kristalizirajte!

Vidjet ćete i sami koliko će vam ukusnije sve biti! Ima svega, svi učimo jedni od drugih i svačiji savjet dobro dođe!

 

Hvala Vam na ovom divnom razgovoru, želimo vam puno uspjeha i sreće u daljnjem radu jer to zaista i zaslužujete!

Ovu jedinstvenu food blogeriu možete pratiti putem društvenih mreža:

www.facebook.com/DalmatianthingswithNina

www.instagram.com/dalmatian_things_with_nina