FOTO by KIehl's / makeup.hr

Njega kose

Zašto je ulje ružmarina najbolje za rast kose?

Viktoria Mikulić 28. veljače 2024.

Spas za naše vlasište!

Posljednjih se dana pitamo je li nedavni val TikTok videa u kojima se hvali ulje ružmarina za rast kose uistinu na tragu nečemu?

Ulje ružmarina prirodni je protuupalni i antioksidans koji može podržati zdravlje vlasišta i, u teoriji, pomoći u podržavanju rasta kose. Kada se ulje ružmarina umasira izravno na vlasište, može poboljšati cirkulaciju krvi, nahraniti folikul i ukloniti upalu.

Zdravlje vlasišta ima velik utjecaj na rast kose, a poboljšanje cirkulacije krvi važno je za anagenu fazu ciklusa rasta kose. Ovo je aktivna faza u kojoj se stanice u folikulima kose brzo dijele kako bi proizvele novu kosu. Drugim riječima, potpora zdravlju folikula može pomoći u stvaranju pravog okruženja za rast kose.

Ako se i vi borite s prorijeđenom kosom koja je tanka na dodir, vrijeme je da vas upoznamo s 2 fantastična proizvoda:

Bosley MD – Hranjivi šampon za tanku, neobojanu kosu

Visoke razine DHT-a (DHT je hormon koji proizvode i muškarci i žene i može igrati ulogu u vrsti gubitka kose poznatoj kao androgena alopecija) mogu smanjiti folikule dlake i skratiti ciklus rasta dlake, što rezultira gubitkom kose. Za borbu protiv toga, formula Bosley MD-a sadrži ekstrakt sjemenki bundeve i palmetto, koji su prirodni blokatori DHT-a, zajedno s uljem ružmarina za suzbijanje štetne upale vlasišta. Osim toga, ne sadrži sulfate i parabene.

Kiehl’s Magic Elixir Lagana regenerativna njega za vlasište za upotrebu prije šamponiranja

Još jedan način za postizanje zdravog rasta kose koji preporučuju stručnjaci je korištenje tretmana prije šamponiranja. Inspiriran tradicionalnom upotrebom moćnih ulja zbog njihovih terapeutskih i revitalizirajućih svojstava, ovaj lagani eliksir obogaćen je “čarobnom mješavinom” ulja koja pomažu u održavanju zdrave kose.

Uz ulje ružmarina koje pomaže potaknuti cirkulaciju vlasišta i smanjuje upalu, formula sadrži hidratantno ulje avokada i ulje šafranike. Oba ova ulja sadrže masne kiseline za hidrataciju vlasišta i omekšavanje kose. Osim toga, dodaje malo sjaja.

Djeluje li ulje ružmarina za rast kose?

U teoriji, da. Upala vlasišta najveći je poremećaj ciklusa rasta kose i može pridonijeti gubitku kose. Istraživanja pokazuju da ulje ružmarina pokazuje protuupalna svojstva, potencijalno smanjujući upalu na vlasištu i stvarajući povoljnije okruženje za zdrav rast kose.

Ključne komponente na koje se znanstvenici pozivaju kada procjenjuju dobrobiti ulja ružmarina su ursolna kiselina, za koju je utvrđeno da povećava cirkulaciju, i karsonska kiselina, koja može imati pozitivne učinke na oštećenje živaca.