FOTO by pexels

Putovanja

Zanimljive tradicije proslave Uskrsa kod nas i u svijetu

Una Lora Banjac 25. ožujka 2024.

Različite tradicije koje slave isti blagdan!

Vjernici ili oni koji tek drže do običaja, uzet će i ove godine u ruke vrećice s bojama i baciti se na posao bojanja jaja – na radost najmlađih ukućana, Uskrs će dočekati košarica puna šarenih pisanica. Pisati je, zapravo, staroslavenska riječ koja znači i slikati, pa su pisaniceoslikana jaja

Narod je umješnost slikanja pisanice pretvorio u pravu umjetnost. Tankim drvcem umočenim u rastopljeni vosak, šaraju se pisanice, a druga je tehnika struganje. Tako nastaju zadivljujući ornamenti, ukrasi, šare, cvjetići, simboli sunca, plodnosti i ljubavi.

Pisanice omogućuju bogat zbroj običaja kao što su: darivanje jajima, tucanje jajima i gađanje jaja novcem, no znate li koje su tradicije karakteristične za neke druge krajeve?

Trkaća jaja – Tredozio, Italija

U ovom malom selu u Italiji svake godine umjesto da jaja peku ili kuhaju, oni se s njima utrkuju!

Palio dell’uovo, događaj poznat i kao Olimpijada jaja, održava se na Uskrs i Uskršnji ponedjeljak, a tijekom ta dva dana izmjenjuju jajastični izazovi i događaji.

Događaji uključuju bacanje jaja, lov na jaja i utrku s jajima, pri kojima se sudionici moraju dobrano potruditi da ne razbiju svoje krhko jaje.

Divovski omlet – Bessieres, Francuska

Ako jaja više volite jesti nego ukrašavati, nećete biti razočarani Bratstvom divovskog omleta Bessieres u jugozapadnoj Francuskoj. Svake godine na Uskršnji ponedjeljak oko 50 volontera u ovom malom selu napravi jedan divovski omlet od 15.000 jaja za tisuće posjetitelja.

Tradicija navodno potječe od Napoleonova posjeta tom području, kada mu je tako prijao omlet da je zatražio da se pripremi divovska varijanta za njegovu vojsku.

Washi jaja – Hamada, Japan

Iako se Uskrs povijesno nije slavio u Japanu, tradiciju ukrašavanja jaja mnogi su prihvatili u sklopu fuzije kultura. Washi jaja obično se ukrašavaju oko Uskrsa koristeći japanski washi papir, ljepilo i lak.

Jaja se uz pomoć washi papira (isti papir koristi se i za origami) ukrašavaju prekrasnim dizajnima da bi se dobile zadivljujuće dekoracije i ornamenti.

Kotrljajuća jaja – Stockholm, Švedska

Na Påskafton (Veliku subotu) mnoge obitelji u Švedskoj okupit će se s rodbinom i prijateljima da bi obilježile tu prigodu. Pritom će se mnogi od njih okušati u zabavnom običaju kotrljanja jaja.

Za tu jedinstvenu igru potrebne su pisanice i crjepovi koji se drže pod određenim kutom uz pod, a pisanice se zatim kotrljaju niz njih. Pobjednik je onaj čije jaje stigne najdalje ili se tijekom kotrljanja ne razbije. Ta se tradicija njeguje diljem zemlje, ali idealno uskršnje odredište upravo je glavni grad.

Cascarones – Mazatlán, Meksiko

Iako tehnički nisu dio proslave Pascue (Uskrsa) u Meksiku, cascaronesjaja jarkih boja koja se izdube i ispune konfetima, malim igračkama ili slatkišima, popularna su tijekom karnevala koji se odvija u tjednima prije Pepelnice.

Karnevalom se obilježava kraj uživanja nakon kojeg slijedi 40 dana i noći posta tijekom korizme. Ljudi svih uzrasta tijekom slavlja bacaju cascarones u zrak i razbijaju ih. U mnogim gradovima u Meksiku održava se karneval, ali najveća proslava, i to ona čije je prvo izdanje ostalo poznato po jajima cascarones, održava se u gradu pješčanih plaža i odmarališta Mazatlánu.

Iako se tradicije na različitim dijelovima našeg planeta razlikuju i svatko ima jedinstven način slavljenja Uskrsa, lijepo je što nas ovakve tradicije i kulture ujedinjuju i čine više povezanima. Slažete li se?