Zabava

Zadržati djevojačko, uzeti suprugovo prezime ili oboje?

Krešimir Šustić 14. listopada 2020.

Trendovi pokazuju da se sve manje parova odlučuje za tradiciju

Prije sklapanja braka s osobom koju volimo, potrebno je razmisliti o milijun stvarčica koje će nam se promijeniti u životu, a jedna od tih je i mogućnost mijenjanja prezimena.

U današnje doba trendovi pokazuju da se sve manji broj žena nakon vjenčanja odluči uzeti suprugovo prezime, što je nekima veoma bitna stavka radi održavanja tradicije.

Unatoč padu brojke tijekom 1980-ih, danas se ponovno pojavljuje sve veći broj žena koje zadržavaju svoja prezime nakon udaje, a postoji i nekoliko teorija koje pomažu objasniti zašto.

20 popularnih imena za djecu i njihovo značenje

Jedna je da više ljudi, posebno poznate osobe zadržavaju svoja djevojačka prezimena kako bi ostale prepoznatljive i kako ne bi morale mijenjati svoje “brend” koji je nastao imenom i prvobitnim prezimenom.

Beyoncé je, na primjer, povezala Knowles-Carter nakon što se udala za Jay-Z-a, a voditeljica Chrissy Teigen zadržala je svoje prezime kad se udala za glazbenika Johna Legenda.

Značajnije je objašnjenje da sve više parova u današnje doba živi zajedno prije braka, što znači da su već navikli živjeti u domaćinstvu s dva prezimena prije nego što su izrekli sudbonosno “DA”.

Promjena se kod većine mladih parova smatra nepotrebnom, zato što oduzima previše vremena na mijenjanje svih dokumenata koje posjedujemo.

Prema studiji iz 2010. godine koju je provelo Sveučilište u Nizozemskoj, žene koje su zadržale svoja djevojačka prezimena tijekom karijere su zaradile čak 500.000 američkih dolara više od onih koje su odlučile uzeti imena svog supruga.

Single ste? Ne brinite zbog toga, znanost dokazuje da je bolje biti samac!

Žene koje su zadržale svoja prezimena ostavljaju dojam da su manje brižne, neovisnije, ambicioznije, inteligentnije i kompetentnije.

Sve u svemu odluka je na osobnoj razini, a najbitnije od svega je da vam brak potraje i da se volite.