Zabava

Volite li sunce? Nakon ovog ćete ga zavoljeti još više

Krešimir Šustić 11. kolovoza 2020.

Najsjajnija zvijezda ima brojne pozitivne strane koje su dobre za naše tijelo i um

Sunčeve zrake se često doživljavaju kao prijetnja našem zdravlju jer mogu izazvati bore, prerano starenje i rak kože, a istraživanje sugerira da je izlaganje sunčevoj svjetlosti zapravo korisno u malim dozama.

Male doze izlaganja suncu mogu pružiti zdravstvene beneficije, poput povećanja raspoloženja i povećanja proizvodnje vitamina D, a za većinu ljudi 10 do 15 minuta izlaganja suncu dnevno dovoljno je za ostvarivanje ovih zdravstvenih blagodati.

Kako bi spriječili štetne zrake i umanjili zdravstvene rizike, svakodnevno bi se trebali mazati kremom za zaštitu širokog spektra s najmanje SPF30, ovisno o tipu kože koji imamo.

U nastavku donosimo nekoliko stvari na koje sunčeva svjetlost pozitivno utječe, te koliko je sunca potrebno kako bismo uživali u ovim zdravstvenim koristima najtoplije zvijezde.

Povećava raspoloženje

Znanstvenici su otkrili da sunčeva svjetlost može utjecati na funkcioniranje središnjeg živčanog sustava, prvenstveno što se tiče razine serotonina u svega desetak minuta boravka vani.

Serotonin je neurotransmiter i hormon koji izlučuje hipotalamus, a omogućava stanicama mozga i drugim stanicama živčanog sustava da međusobno komuniciraju.

Povećava proizvodnju vitamina D

Sunčeva svjetlost igra presudnu ulogu u tjelesnoj proizvodnji vitamina D, koji ima brojne zdravstvene koristi, od kojih se ističe ona gdje pomaže našem tijelu upiti kalcij, kao i mineralizirati ga.

Istraživanja su pokazala da nas održavanje odgovarajuće količine vitamina D može zaštititi od razvoja multiple skleroze i različitih oblika karcinoma, uključujući jajnike, dojku i prostatu.

Može spriječiti kratkovidnost

Istraživanje iz 2012. godine, koje je objavila Američka akademija za oftalmologiju, utvrdilo je da je svaki sat djece do 20. godine proveden na otvorenom, umanjio šansu za razvoj kratkovidnosti za 2%.

Stručnjaci kažu da bi djeca trebala provoditi jedan do tri sata dnevno na suncu kako bi potaknula proizvodnju dopamina jer nedostatak dopamina uzrokuje produljenje oka, što rezultira kratkovidnošću.

Može pomoći da zaspimo

Sunčeva svjetlost igra ključnu ulogu u regulaciji našeg unutarnjeg sata, koji je inače poznat kao cirkadijanski ritam, a diktira naše ponašanje na temelju doba dana.

Redovito izlaganje suncu trenira naš mozak da zaspi kad padne mrak, i kao rezultat, može nam pomoći da bolje spavamo, baš poput malih beba.

Koliko sunca dnevno je potrebno?

Za mnoge ljude dovoljno je 10 do 15 minuta izlaganja suncu dnevno, međutim, duljina vremena se uvelike razlikuje brojnim faktorima kao što su boja kože, nadmorska visina i koliko se nalazimo blizu ekvatora.

Provesti previše vremena na suncu može biti štetno za naše zdravlje, a čak se i najblaže sunčanje smatra ozljedom kože.

Ostala stanja kože poput hiperpigmentacije, bora i sunčevih pjega također su uzrokovana prevelikom izlaganju UV zrakama.