FOTO by Instagram @ig_novisad

Putovanja

Vodič kroz Novi Sad – ovaj grad jednostavno morate posjetiti!

Mia Vodopija 18. listopada 2021.

Garantiramo da ćete se zaljubiti u ovaj prekrasni grad čim ga posjetite!

Putovanje i otkrivanje zanimljivih mjesta u raznim gradovima zbilja je posebno iskustvo. Vidimo nešto novo, jedemo hranu koju do sada nismo probali, hodamo ulicama i promatramo znamenitosti koje imaju povijesnu vrijednost, te na kraju dana sjednemo u fora kafiće sa zanimljivim imenima ili dekorom.

Jedan od takvih zanimljivih gradova koji nudi pregršt mogućnosti je Novi Sad, drugi najveći srpski grad nakon Beograda. Saznajte u nastavku zašto bi trebalo posjetiti baš taj šarmantni grad.

Restorani u kojima nećete ostati gladni

Restoran Pasha

Restoran Pasha se nalazi u središtu Dunavskog parka. Topli ambijent je savršeno mjesto za vaš poslovni ili privatni ručak. Kuhinja iz koje se šire primamljivi mirisi roštilja i ribe, privlače svakoga tko se nađe u blizini ovog restorana. Veliki izbor jela i deserata za sva čula i nepca.

Restoran Cubo

Još jedan favorit je Cubo koncept bara i restorana. Ljubazno osoblje i moderan ambijent ovog koncept bara neizostavna je lokacija svih onih koji posjete Novi Sad. Plate sireva, mesa, tjestenina i vrhunska vinska karta natjerat će vas da se vraćate opet i opet.

Alaska barka

Zadnji restoran koji izdvajamo je Alaska barka, mjesto koje ne smijete zaobići u posjeti Novom Sadu. S pogledom na lijepi plavi Dunav, osjećat ćete se kao da se zaista nalazite na nekoj staroj barci, čije se kormilo ljulja po valovima rijeke. Specifičan je po svom interijeru od drveta u brodskom stilu, jedan je od najkarakterističnijih restorana u Novom Sadu i okolici. Uživajte u susretu prirode i modernog, s tišinom koju samo rijeka može proizvesti.

Znamenitosti Novog Sada

Nakon fine hrane i dobrih restorana, punog trbuha i srca odlučujete posjetiti neke od znamenitosti Novog Sada. Shvaćate da bi ih najbolje bilo obići pješke i tako barem djelomično istopiti silne kalorije koje ste maloprije unijeli.

Katedrala

Na prvo mjesto stavljamo ono što je najuočljivije u Novom Sadu i najspektakularnije za svakoga tko dođe do Trga Slobode, a to je rimokatolička crkva Imena Marijinog. Crkva sa sadašnjim izgledom podignuta je 1894. godine. Prije nje se na istom mjestu nalazila mala skromna crkva iz 18. stoljeća s grobljem u njenom zaleđu. Sadašnja katedrala dugačka je 52, a široka 25 metara. Toranj je ono što je možda i najupečatljivije na ovoj građevini. Visok je 72 metra sa satom na sve četiri strane.

Petrovaradinska tvrđava

Definitivno ono po čemu je Novi Sad prepoznatljiv jest Petrovaradinska tvrđava koja se nalazi u Petrovaradinu pored Novog Sada. U svojim zidinama krije priče generacija i generacija naraštaja, bitaka i poraza. Izgrađena je u periodu od 1692.do 1780. godine s funkcijom obrane od Turaka. Najvažniji „stanovnik“ tvrđave je petrovaradinski sat, kojeg nazivaju još i „pijani sat“. Autentičan je zbog toga što mala kazaljka pokazuje minute, a velika sate. Razlog tome je da bi se vrijeme na satu moglo vidjeti s veće udaljenosti.

Kafići koji će vas osvojiti na prvu

Irish pub

Mjesto koje se nalazi u kući s najstarijim bunarom i nezaobilazna lokacija svakog tko posjeti Novi Sad. Autentičan po pivu i ljubaznom osoblju koje će vas s osmjehom poslužiti svaki put kada dođete pred ova zelena vrata. U pubu imaju i kuhinju, tako da uz dobro piće sigurno nećete ostati ni praznog želudca. Idealno za bilo koje doba dana ili večeri, zavalite se u kutak puba s ekipom i uživajte u dobroj atmosferi.

Pivnica Gusan

Gusan, mjesto koje je preteča svih cool kafića u gradu. Njegovom šarmu nitko ne može odoljeti, a najviše privlači studente. Lijep kafić s dobrom atmosferom i mladenačkim duhom, mjesto je u koje ćete se htjeti vratiti opet i opet!

Kafić Giardino

Giardino je mesto koje će vam s osmjehom omogućiti prelijep pogled. Bašta okupana suncem s modernom muzikom i udobnim, mekanim naslonjačima pravo su mesto za popodnevnu kavu ili nedjeljni odmor poslije šetnje s prijateljicom. Iskoristite ovaj pogled za fotkanje zanimljive fotografije s pogledom na centar grada… ili za upijanje vrelih sunčevih zraka.

Vožnja kolima

Definitivno atrakcija koja vraća u prošlost, a koja savršeno pristaje ovom gradu jeste vožnja kolima. Vratite se 50 godina u prošlost i provozite se pješačkom zonom, na kolima. U vožnji uživaju svi, od malih do onih starijih koji pamte neka prošla vremena, a samu vožnju upotpunjuje lijepo okićen novogodišnji grad s lampicama kroz cijelu ulicu. Odlična stvar ako ste u vezi i želite romantičan kraj dana.

Plovidba Dunavom

Plovidba Dunavom definitivno je jedna od najboljih atrakcija koju Novi Sad nudi. Ima li nešto bolje od promatranja prelijepog, narančastog zalaska sunca? Plovidbu organizira kajakaški klub, što je savršen izbor za ispunjavanje dana. U miru rijeke i s voljenom osobom ili najboljim prijateljima, promatrajte ove boje prirode te doživite najljepši zalazak u Novom Sadu.

Novi Sad je idealan za bijeg iz stvarnosti i u isto vrijeme toliko velik i toliko mali da je vikend dovoljan za doživjeti čari grada.