Film

Uzbuđenje raste! Evo što znamo o filmu “The Matrix 4: Resurrections”

Antonija Andabak 30. kolovoza 2021.

"Jesam li lud?" rečenica je kojom započinje četvrti nastavak kultnog filma

Prošlog kolovoza Warner Bros. najavio je da će se Matrix doista vratiti s novim, četvrtim nastavkom. Redateljica Lana Wachowski koja je s Lilly Wachowski vodila originalnu trilogiju Matrix, vratila se kao redateljica zajedno s Keanuom Reevesom i Carrie-Anne Moss, reprizirajući njihove izvorne uloge, Neo i Trinity.

Dovoljno je spomenuti da je Keanu Reeves ranije izjavio da će se vratiti snimiti novi nastavak samo ako će Wachowskiji “preuzeti kormilo”. Srećom, to se i dogodilo.

Pomalo inspiriran japanskim anime filmom Ghost in the Shell, Matrix je postao znanstvenofantastična senzacija kada je lansiran 1999. godine-što je samozatajnog Keanu Reevesa vinulo u glumačko zvjezdano nebo. Od tada je radnja filma Matrix postala jedna od najutjecajnijih filmskih djela svih vremena, nadahnjujući ne samo druge filmaše, već i mislioce iz čitave književnosti i akademske filozofije.

A Matrix, koji je prošle godine napunio 20 godina, nije izgubio svoju kulturnu važnost. Ravnateljica Lana Wachowski nedavno je izjavila da su mnoge ideje koje je istražila prije 20 godina o našoj stvarnosti sada još relevantnije.

Iako nisu objavljeni detalji radnje, nestrpljivi smo oko lansiranja još jednog nastavka kultnog filma Matrix, a do tada evo nekoliko ključnih detalja:

1.Kada će film ugledati svjetlo dana?

Matrix 4 izlazi 22. prosinca 2021. Na ovogodišnjoj prezentaciji CinemaCon, Warner Bros otkrio je naslov četvrtog dijela – Matrix: Resurrection.

2. Postoji li službeni trailer?

Trailer je također prikazan publici CinemaCona, iako još nije objavljen na društvenim mrežama. Najava se otvara razgovorom Keanu Reevesa s Neil Patrick Harrisom, vjerojatno na terapiji.

Radnja filma počinje uvodom Nea zarobljenog u dosadnom svijetu, slično kao i u filmu iz 1999. godine. On jednostavno ne razumije svoju okolinu.

Jesam li lud?” pita Reevesov Neo. “Ovdje ne koristimo tu riječ“, odgovara Harris.

Reeves dolazi u kontakt s Trinity koju glumi Carrie Anne Moss u jednom kafiću, ali se čini da se ne prepoznaju: “Jesmo li se upoznali?” pita ona.

Slijedi kadar plavih pilula koje se izlijevaju u sudoper dok svira pjesma Jefferson Airplanea “White Rabbit“.

Nakon toga se Neo izobliči u starca u ogledalu. Mlađi Morpheus govori Neu “vrijeme je za let“, pružajući mu crvenu pilulu.

3. Tko će se još pridružiti filmskoj postavi filma?

Iako su se mnogi pribojavali da se Keanu Reeves neće pojaviti kao Neo u nastavku filma Matrix, svi mogu odahnuti jer je prihvatio ulogu, a filmskoj će se postavi pridružiti i neka nova lica među kojima su Jonathan Groff (Mindhunter, Hamilton) i Aquamanov Yahya Abdul-Mateen II, za kojeg se šuška da glumi mladog Morpheusa.

Reeves i Moss izjavili su kako je prvi film utjecao na njihove živote. Reeves je rekao: “Prvi Matrix je potaknuo vanserijske osjećaje… Čut ćete rečenicu Matrix mi je promijenio život. Ja kažem: Hvala, promijenio je i moj.”