FOTO by Pexels

Dom

Uskrsna košara – što u nju staviti?

Una Lora Banjac 29. ožujka 2024.

Blagoslov novog početka!

Uskrsni je običaj da se hrana na Veliku subotu ili Uskrs nosi u crkvu na blagoslov, odnosno posvećenje.

Blagovanjem blagoslovljenog jela, obično doručka, na dostojanstven način se završava korizmeni post te se blagoslivlja svojevrsni novi početak, gdje smo kroz korizmu odbacili loše navike i postali bolja osoba.

Što se nosi u uskrsnoj košari?

Ne postoje definirana pravila što se nosi na blagoslov uskršnje hrane, te se ono što ćemo ponijeti bira u skladu s običajima i tradicijom kraja u kojem živimo. Obično se nosi ono što se tradicionalno smatra doručkom u nekom kraju s naglaskom da donesete koliko možete pojesti na uskrsni doručak kako se blagoslovljena hrana ne bi bacala.

Kruh

Svaki kraj ima svoj običaj pečenja uskrsnih pogača, a zajedničko im je da su to kruhovi ili peciva neodoljivo zlatne boje. Tako se na posvećenje nosi beskvasni kruh, pletenica, sirnica, pinca ili bilo koje drugo pecivo ili kolač.

Jaja

Opće je poznato kako se na Uskrs farbaju jaja, a u uskrsnoj košarici se nalazi po jedno za svakog člana obitelji. Svaki član obitelji trebao bi pojesti barem jedno blagoslovljeno jaje.

Meso

Obično se nosi sušeno meso, slanina, šunka, komad pršuta, pečenica ili slično, no nemojte nositi velike količine, ponesite dovoljno da svaki član obitelji malo proba dok doručkuje.

Mliječni proizvodi

Najčešće su to sir ili vrhnje, a ponekad i maslac. Odaberite one proizvode koje volite i koje ćete rado pojesti!

Začini

U većini se krajeva nosi samo sol, u drugim se dodaju papar i šećer, dok se u nekim krajevima nosi samo hren. Za začine ne vrijedi pravilo da se sve mora posjeti na Uskrsno jutro.

Mlado povrće

Mlado povrće simbolizira novo rađanje i buđenje prirode. Obično se u uskrsnoj košarici nađe mladi bijeli ili crveni luk, rajčice i rotkvice.

Ostala hrana

Za nošenje hrane na blagoslov nema ograničenja s tim da vodite računa da ne nosite hranu intenzivnog mirisa kako ne bi ometali druge na misnom slavlju. Također možete dodati čokoladna jaja za djecu ili bilo što drugo što volite.

Šibice

U nekim se krajevima nose i šibice za potpalu vatre, koje su istovremeno simbolizirale i svjetlost i toplinu doma.

Nakon blagoslova jela košarica se stavlja na “sigurno” mjesto i čeka se blagdan Uskrsa. Naime, blagoslovljena hrana prvo je jelo koje na Uskrs svi u obitelji moraju blagovati.