FOTO by Instagram @ladyexploratriceauvergnate / @butterfly_chanel

Ljubimci

Upoznajte vrstu psa koji izgleda kao da nosi poznatu frizuru za djevojčice!

admin 22. srpnja 2021.

Autor teksta: Ana Moslavac

Ime ove slatke pasmine jest „Papijon“ (i ime nam zvuči medeno kao i izgled samih psića). Ovu pasminu pasa opisuje se kao veoma odanu i aktivnu, ali krhke građe i gracioznih pokreta.

Pasmina je ime dobila upravo zbog svojih neobičnih ušiju koje nas podsjećaju na frizuru koju često nose male djevojčice (kečke, kikice) i na leptirova krila.

Papijon je hrvatska verzija imena pasmine koja dolazi od francuske riječi papillon što znači leptir. Također, postoji i drugi naziv za njih, a glasi – patuljasti kontinentalni leptirasti španijel.

Povijesno gledano, smatra se da su potomci španjolskog patuljastog španijela iz 16. stoljeća, a oblik tijela u kombinaciji s dugom dlakom poziva na zaključak da u njima ima i krvi špica sa sjevera.

Pasmina je idealan kućni psić radi svoje fine i svilene guste dlake te visine koja ne prelazi 30 centimetara i težine do 5 kilograma.

Ipak, ako se vlasnik bavi njima na pravi način papijone se može naučiti iznimnoj poslušnosti pa ne bi bio problem ni kada bi živjeli na selu i kretali se slobodnije na nekom većem imanju.

Radi se o psićima dobrog zdravlja, a jedini problem kod nekih jedinki može predstavljati sklonost ka iščašenju ivera koljena.

Njihova životna dob u prosjeku je 13 do 15 godina što je mnogo dulje od mnogih velikih pasmina tako da ćete ako se odlučite za ovu pasminu dugo uživati u njihovom prijateljstvu.

Po naravi, ovi su psi inteligentni i prijateljski nastrojeni, ali ponekad mogu biti malo posesivni prema svojim vlasnicima.