FOTO by Instagram @patyco_candybar / @kendrick_bbq

Dom

Trešnje – ultimativni voćni favorit ljetne sezone

Mia Vodopija 20. lipnja 2023.

Donosimo impresivne zdravstvene blagodati trešanja...

Trešnje su skoro svima najomiljenije voće i to s dobrim razlogom. Jedemo ih samostalno, u kombinaciji sa sladoledom, a obožavamo ih i u spoju sa sočnim hrskavim pitama. One nisu samo ukusne, već sadrže vitamine i minerale s moćnim zdravstvenim učincima.

Trešnje su sitno koštičavo voće koje dolazi u raznim bojama i okusima. Dvije su glavne kategorije – trpka i slatka trešnja, odnosno Prunus cerasus L. i Prunus avium L.

Njihove boje mogu varirati od žute do duboko crnkasto-crvene. Sve su sorte vrlo hranjive i prepune vlakana, vitamina i minerala. Jedna šalica (154 grama) slatke, sirove trešnje bez koštica daje vlakna, vitamin C i kalij.

Vitamin C neophodan je za održavanje vašeg imunološkog sustava i zdravlja kože, dok je kalij potreban za kontrakciju mišića, rad živaca, regulaciju krvnog tlaka i mnoge druge tjelesne procese.

Trešnje su također dobar izvor vlakana koja pomažu održavanju probavnog sustava. Osim toga, one osiguravaju vitamine B, mangan, bakar, magnezij i vitamin K.

Iako se količina i vrsta mogu razlikovati ovisno o sorti, sve su trešnje prepune antioksidansa. Ovaj visoki sadržaj antioksidansa može pomoći u suzbijanju oksidativnog stresa, stanja povezanog s više kroničnih bolesti i preranog starenja.

Trešnje su posebno bogate polifenolima, velikom skupinom biljnih kemikalija koje pomažu u borbi protiv staničnih oštećenja, smanjuju upalu i promiču cjelokupno zdravlje.

Zapravo, dijeta bogata polifenolom može zaštititi od mnogih kroničnih stanja, uključujući bolesti srca, dijabetes, mentalni pad i određene karcinome.

Ovo koštičavo voće također sadrži karotenoid ne pigmente poput beta-karotena i vitamina C, koji također imaju protuupalna i antioksidativna svojstva.

Nadamo se da smo vas motivirali da danas kupite svoju mjericu trešanja!